Belgische rechter kan crimineel pas afnemen

Belgische strafrechters kunnen personen die tot Belg zijn genaturaliseerd hun nationaliteit ontnemen als ze zich schuldig maken aan ernstige misdrijven. De regering-Van Rompuy is het daar over eens geworden, meldden Belgische media vandaag.

In de wet komt een lijst te staan van misdrijven die ervoor kunnen zorgen dat een 'nieuwe' Belg zijn paspoort kwijtraakt. Ook een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar kan leiden tot het schrappen van de Belgische nationaliteit.

In België bestaat al de mogelijkheid om nieuwkomers hun nationaliteit te ontnemen, maar daarvoor is een aparte procedure nodig bij het hof van beroep. Die kan alleen in zeer ernstige gevallen worden toegepast, bijvoorbeeld als er fraude is gepleegd om het staatsburgerschap te verwerven. Deze procedure wordt zelden in praktijk gebracht.

In Nederland overweegt minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie eveneens om mensen met een dubbele nationaliteit hun paspoort te ontnemen als ze zware misdrijven plegen. Hij denkt dan aan bijvoorbeeld oorlogsmisdaden of genocide.

Belgische rechter kan crimineel pas afnemen  (foto: ANP)