Extra zetel Europees Parlement naar PVV

De PVV krijgt de extra zetel in het Europees Parlement waarop Nederland recht heeft als het Verdrag van Lissabon in werking treedt. Het kabinet heeft dat vandaag besloten. Tweede en Eerste Kamer moeten zich nog over het wetsvoorstel uitspreken.

Nederland heeft nu 25 zetels in het Europarlement, maar dat worden er volgens het nieuwe EU-verdrag 26. Na de Europese verkiezingen in juni ontstond onduidelijkheid over de vraag aan welke partij die zetel zou toevallen.

Het kabinet kiest op voorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken voor een rekenmethode waardoor de PVV de gelukkige is. De partij van Geert Wilders komt daarmee op vijf zetels in het Europarlement.

Fractieleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is 'verbaasd' over het kabinetsbesluit. Volgens haar zou de extra zetel aan haar partij moeten toevallen. Die haalde bij de verkiezingen net te weinig stemmen om in het Europarlement te komen.

FOK!-columnist Driek Oplopers constateert, dat steeds meer mensen met de PVV willen samenwerken. Tot de vakbeweging aan toe!