BNN wil zelfdoding uit taboesfeer

Omroep BNN wil het zwaarbeladen thema zelfdoding uit de taboesfeer halen. Daarom zendt de omroep vanavond tussen 20.30 uur en 21.45 uur een thema-avond uit over het onderwerp op Nederland 3. De avond wordt gepresenteerd door Patrick Lodiers.

Diverse gasten praten over het onderwerp zelfdoding. Cabaretière Sara Kroos vertelt over de zelfmoordpoging die zij zelf tien jaar geleden ondernam. Ook zijn er een aantal reportages te zien. Zo doet Filemon Wesselink onderzoek naar imitatiegedrag. Hij vraagt zich af of berichtgeving over zelfdoding leidt tot meer zelfmoorden.

Tijdens de thema-avond worden een website en telefonische hulplijn waar mensen met zelfmoordneigingen voor advies terecht kunnen, geopend. De initiatiefnemers voor de website, 113Online, en het Fonds Psychische Gezondheid werken samen met BNN om de thema-avond mogelijk te maken.

Volgens 113Online plegen jaarlijks 1500 mensen zelfmoord. Ongeveer honderdduizend mensen doen jaarlijks een poging tot zelfdoding. Omdat de meeste suïcidale mensen niet dood willen, maar eigenlijk een oplossing willen voor hun problemen, denkt de organisatie dat de hulplijn in een behoefte voldoet.

Met dank aan Envi en maily voor de submit.

Zie voor aanverwante onderwerpen ook ons Relaties & Psychologie forum, en lees ook de opvattingen van columnist Driek Oplopers over hoe je niet met zelfmoord moet omgaan.