KankerpatiŽnte mag sportschool niet binnen

De 42-jarige Manushka Boggia is de toegang tot een sportschool geweigerd. De vrouw wilde na een acht maanden durende zware behandeling van borstkanker weer sporten, maar werd tot haar verbazing geweigerd. De reden: Boggia droeg een hoofddoekje om haar kale hoofd te bedekken.

"Echt een klap", laat Boggia aan het AD weten. "Ik heb er geen woorden voor. Het is heel triest. De sportschool hanteert voor mij dezelfde normen als voor jongeren met petjes op en hoofddoekdragende moslima's. Hier zou een uitzonderingsregel voor moeten bestaan."

Boggia hoorde onlangs van haar specialist dat ze weer mocht gaan sporten, wat goed zou helpen tegen de botontkalking waar ze door de zware chemokuren last van heeft. Zelfs toen Boggia uitlegde dat ze haar hoofd wilde bedekken omdat ze het bijzonder pijnlijk vindt om met een kaal hoofd te sporten, bleef de sportschool volhouden dat zij geen uitzondering konden maken.

Ook een kennis van Boggia werd eerder al bij dezelfde sportschool geweigerd om dezelfde reden. "Niets mee te maken en als u kanker heeft mag u helemaal niet sporten", liet Fit for Free in Den Haag weten toen ze uitlegde waarom zij een sjaal om haar hoofd droeg. "De botte weigering maakte me heel verdrietig. Ik wilde sporten om weer gezond te worden. In het begin had ik een pruik op, maar dat was veel te warm. En als jonge vrouw wil je niet kaal rondlopen. De fut om naar een andere school te gaan had ik niet en mijn abonnementsgeld heb ik nooit teruggekregen."

De sportschoolketen heeft inmiddels laten weten dat zij hun beleid aan gaan passen. Wie een medische verklaring heeft om een hoofddoek of -deksel te dragen, mag vanaf nu gewoon komen sporten.

Met dank aan ForrestX voor de submit.