Rekenexamen voor middelbare scholieren

Middelbare scholieren krijgen straks een verplichte rekentoets opgelegd, als onderdeel van het eindexamen. De maatregel geldt ook voor de kinderen zonder wiskunde in hun pakket.

Dat hebben de staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt en Sharon Dijksma (Onderwijs) vandaag aan de Kamer laten weten. Duizend scholieren krijgen komend schooljaar al een proeftoets. De test wordt binnen enkele jaren verplicht. Van Bijsterveldt: "Taal en rekenen is de zuurstof van alle kennis. Daar begint het mee. Iedereen is het erover eens: het taal- en rekenniveau van scholieren moet omhoog." Onderzoekers hebben vastgesteld dat kinderen hun rekenvaardigheden snel verliezen.

Op dit moment worden in het primair en voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs al een soort eisen op het gebied van taal en rekenen ingevoerd, de 'referentieniveaus'. Die geven aan wat leerlingen wanneer moeten kennen en kunnen op de terreinen taal en rekenen.

Middelbare scholieren die in seizoen 2013-2014 eindexamen doen, krijgen als eersten te maken met examens waarin die eisen zijn verwerkt. Om speciaal de rekenvaardigheden nog eens kracht bij te zetten zullen alle leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dat moment ook verplicht een afzonderlijke rekentoets moeten afleggen als deel van het examen. Hoe die gaat meewegen voor de uitslag, hangt onder meer af van de proef.

Columnist Driek Oplopers vindt het de hoogste tijd voor zo'n toets! En wat is het verband met Hugo de Groot en zijn boekenkist?