Voedingscentrum wil filmpjes van schoolkantines

Het Voedingscentrum roept middelbare scholieren op om hun schoolkantine te filmen. "Die filmpjes willen we gebruiken in een campagne voor ouders van kinderen die volgend jaar naar de middelbare school gaan. We hopen dat ouders dan ook kijken naar de kantine voordat ze een school kiezen", zo zei Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum gisteravond in FOK!radio .

"Op ongeveer 1 op de vijf middelbare scholen is een frituur aanwezig en worden dus vette happen verkocht. En op nog meer scholen zijn volop snacks en snoep te krijgen in de kantine", zegt Van der Ploeg. "Volgens ons zou dat niet moeten. Wij vinden dat juist in schoolkantines gezonde producten verkocht moeten worden zoals lekkere sapjes, fruit en broodjes gezond in allerlei varianten." Door ouders voor te schotelen wat er op kantines te krijgen is, hoopt het Voedingscentrum dat ze kiezen voor 'gezonde' scholen. En dat scholen wellicht zelf de slechte snacks uit het assortiment halen.

Volgens het Voedingscentrum zorgt het weghalen van snacks in schoolkantines er niet voor dat het aanbod saai wordt. "Gelukkig blijkt uit de praktijk dat waar gezonde kantines zijn, leerlingen ook gewoon veel kopen en niet naar de lokale cafetaria gaan ofzo."

Op het FOK!forum werd al meteen opgemerkt dat niet alle scholen er blij mee zullen zijn als filmpjes van de kantines op YouTube verschijnen. "Het gaat er niet om te kijken welke school het goed doet en welke niet, maar meer om een indruk te geven hoe het soms gaat op scholen. We willen ook niet dat leerlingen dingen in scène zetten." Het is ook niet de bedoeling dat de school heel duidelijk in beeld komt.

Leerlingen kunnen een HDD-camcorder winnen door hun filmpje in te sturen. De actie loopt tot 23 november.