Totaalverbod gewelddadige games Venezuela

In september berichtten we al dat de regering van Hugo Chavez druk bezig was om te proberen een verbod in te stellen op gewelddadige games. Inmiddels is het wetsvoorstel de eerste stemronde door en zal waarschijnlijk binnen enkele weken definitief goedgekeurd worden. Met deze wet claimt de regering een grote stap te ondernemen in haar strijd tegen de enorm hoge criminaliteit in Venezuela. Hoewel er officieel sinds 2005 al geen cijfers meer worden bijgehouden zou het gemiddeld aantal moorden per week op 152 liggen volgens het ministerie van justitie.

Ouders zijn dolblij met het wetsvoorstel dat niet alleen het verkopen en spelen van gewelddadige games verbied, maar ook de productie en import. Maar veel critici denken dat ze blij zijn met een dode mus. Ze claimen dat het wetsvoorstel niet meer is dan een PR-stunt om te verhullen dat de regering niets kan doen aan de groeiende criminaliteit in het land, het grootste zorgenkind van de regering Chavez. De wet zou daarnaast een aantal winkelketens en internetcafés om zeep helpen, terwijl het beoogde effect uitblijft, omdat piraterij enorm zal gaan toenemen.

Of de wet überhaupt uitvoerbaar is moet ook nog maar blijken. De organisatie die de wet moet uitvoeren en inspecties dient uit te voeren bestaat uit slechts 163 man personeel en die medewerkers hebben het al druk genoeg met het controleren van supermarkten. Ze moeten voorkomen dat de prijzen te explosief stijgen, waarmee ze de inflatie van Venezuela, die inmiddels in de dubbele cijfers loopt, te dempen.

Tomas Sanchez, tegenstander van president Chavez, denkt ook dat het vooral een populariteitscampagne is. "Het is een druppel op een gloeiende plaat, die zij aangrijpen om te laten zien dat er iets aan het misdaadcijfer wordt gedaan, maar eigenlijk wordt het falen van het huidige beleid hiermee verborgen."