Cruciale zitting in Karadzic-zaak

Het Joegoslavië-Tribunaal begint vandaag met de zogeheten conferentie voorafgaand aan het proces in de Karadzic-zaak. Dat is de laatste fase in de voorbereiding van het proces wegens oorlogsmisdaden tegen de ex-president van Republika Srpska.

De rechters krijgen in die fase nieuwe bevoegdheden. Zo kunnen zij de VN-aanklagers bevelen de omvang van de tenlastelegging terug te brengen. De afgelopen maanden konden zij daar alleen herhaaldelijk om vragen. De aanklagers waren daar maar in beperkte mate toe bereid. De rechters vrezen dat het opnieuw tot een marathonproces komt, zoals in de zaak tegen ex-president Slobodan Milosevic, die tijdens het vijfde jaar van zijn rechtszaak overleed voordat vonnis kon worden gewezen.

Karadzic is aangeklaagd wegens genocide na de val van Srebrenica, oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo en tal van minder bekende feiten. Snoeien in de aanklacht licht gevoelig: boze betogers verbrandden vorige maand in Sarajevo foto's van rechters in de Karadzic-zaak. Hoofdaanklager Serge Brammertz wil de aanklacht volgens Karadzic uit "politieke lafheid" niet beperken.
Submitter:  Bron: ANP