Eeuwig jong door sperma slikken

Spuugt je vriendin je kwakkie gelijk weer uit nadat je in haar mond bent klaargekomen? Dan is er nu een goede reden voor haar om die gênante gewoonte af te leren. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat sperma vrouwen langer jong laat blijven.

Voor de opzienbare uitslag van het onderzoek hebben twee onderzoekers, Frank Madeo en Tobias Eisenberg van de Karl-Franzens Universiteit in het Oostenrijkse Graz, 29 onderzoekers uit zes landen en elf universiteiten gecoördineerd. De uitkomst is gisteren gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift 'Nature Cell Biology'.

De verjongende stof spermidine is in zeer grote hoeveelheden in het mannelijk sperma aanwezig. De stof helpt beschadigde cellen te herstellen en weet zo het verouderingsproces te vertragen. Spermidine is in alle lichaamscellen aanwezig, maar de concentratie neemt met de jaren af. Tot nu toe was echter alleen bekend dat de stof een belangrijke rol vormt in de celgroei.

Wetenschapper Eisenberg is zeer enthousiast over de vondst. "Het zou kunnen dat we de Heilige Graal van verouderingsonderzoek hebben gevonden", vertelt hij. De resultaten kunnen ook van belang zijn voor klinisch onderzoek, bijvoorbeeld bij leeftijdsgerelateerde ziekten zoals Alzheimer en Parkinson.

Wat je vriendin niet hoeft te weten, is dat spermidine niet alleen in sperma voorkomt. Ook levensmiddelen als grapefruit, tarwekiemen en sojabonen bevatten namelijk spermidine.