Eénbenige golfer wil prof worden

Manuel de los Santos is een wonderlijke verschijning op de golfbaan. De man uit de Dominicaanse Republiek leek op weg om een groot honkballer te worden bij de Toronto Blue Jays. Zes jaar geleden maakte een motorongeval een einde aan zijn ambities, omdat hij zijn linkeronderbeen verloor.

De nu 25-jarige De los Santos ging niet bij de pakken neerzitten en stortte zich volledig op het golf. Hij loopt nu op krukken over de baan en lijkt er niets te zoeken te hebben totdat hij de bal geslagen heeft. Hij slaat staande op zijn rechterbeen de bal met gemak 250 meter ver.

De los Santos verliet na zijn ongeval zijn land om in Frankrijk iets nieuws op te bouwen. "Het was te confronterend om te blijven. Na mijn ongeval moest ik weg. Ik wilde mijn zinnen verzetten, er niet meer aan denken. Vandaar dat ik vertrok." En niet zonder succes. "Ik heb gedacht aan rolstoelbasketbal of tennis, maar dat was niks voor mij. Ik wil in alles wat ik doe de top bereiken, ook met de fysieke beperking die ik heb. Op het moment dat ik voor het eerst iemand zag golfen, zei ik: dat wil ik proberen."

"Iedereen zei tegen me dat ik gek was. Golfen was onmogelijk voor mij. Een man op de golfbaan vroeg aan me wat ik kwam doen. 'Jij kunt niet spelen', zei hij. 'Dit is veel te moeilijk voor jou.' Twee jaar later kwam ik diezelfde man weer tegen. Ik speelde tegen zijn zoon in een toernooi en ik won. Voor mij was dat heel belangrijk. God heeft dat moment aan mij gegund."

Het zien van de film The Legend of Bagger Vance droeg bij aan de ambitie van De los Santos. "Ik wilde het leren van de beste en dat is Tiger Woods. Ik heb meteen zijn dvd gekocht en ben gaan kijken hoe hij speelt. Sindsdien train ik elke dag. Als ik niet bezig ben met golf, slaap ik of eet ik."

Hij heeft momenteel nog handicap drie en wil er voor zorgen dat hij nog beter wordt. "Ik wil het hoogste nastreven. Als ik iets doe, dan doe ik dat voor de volle honderd procent. Vijf jaar geleden wilde ik op St. Andrews spelen, die droom is uitgekomen. Nu wil ik nog beter worden. Als dat leidt tot een bestaan als profgolfer, heel graag," zei De los Santos op het Alfred Dunhill Links Championship.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.