Zeilrel om ontwerp boot 1983

Volgens de Nederlandse bootontwerper Peter van Oossanen heeft Australië in 1983 de America's Cup, de meest prestigieuze prijs in de zeilsport, onreglementair gewonnen.

De Nederlander bevestigt wat de Verenigde Staten al 26 jaar vermoedden maar niet konden bewijzen. De revolutionaire vliegkiel is niet door de Australiër Ben Lexcen ontworpen maar door een Hollands team onder leiding van Van Oossanen. Door de uitstekende aërodynamica van de vliegkiel veroverde de Australia II de America's Cup, die toen 132 jaar lang in handen van de Verenigde Staten was.

Volgens de toenmalige reglementen had de Australia II gediskwalificeerd moeten worden. Volgens de regels had de boot door Australiërs gebouwd en ontworpen moeten worden. Volgens Van Oossanen heeft Lexcen maar een kleine rol gespeeld bij het ontwerpen van de kiel. "Misschien 5 tot 10 procent".

Alan Bond, de omstreden zakenman die in 1983 de campagne van de Australia II leidde, zou na de overwinning een bedrag van 25.000 dollar op de bankrekening van Van Oossanen hebben gestort. De nautische architect beschouwde dat bedrag eerst als salaris maar ziet het nu als zwijggeld om zijn bijdrage aan de kiel geheim te houden. De reden dat Van Oossanen met dit nieuws naar buiten komt ligt in de rol die Nederland volgens de Australiërs zou hebben gespeeld bij de historische overwinning. Vooraanstaande Australiers beweren dat de bijdrage van het Nederlandse team zeer klein is.

De schipper die destijds de Australia II bestuurde, John Bertrand, spreekt Van Oossanen tegen. Hij is er van overtuigd dat Lexcen de enige is die de kiel had kunnen ontwerpen. Lexcen, die vijf jaar na de overwinning overleed, heeft volgens de schipper in de jaren vijftig al een soortgelijke kiel voor 18-voeters ontworpen.