België rouwt om dood 'VDB'

België rouwt om de dood van Frank Vandenbroucke. De wielrenner bezweek gisteravond aan de gevolgen van een longembolie en werd slechts 34 jaar.

Sporza sprak onder meer met Jef Bouwers. Hij was jarenlang de psycholoog van VDB, zoals hij liefkozend werd genoemd. "Niets liet vermoeden dat Frank nu zo plots aan zijn einde zou komen. Zonder specifieke redenen was het moeilijk om de laatste tijd contact met hem te hebben. Hij was niet op de sukkel, maar zat enorm met het idee dat hij ondanks alle beloftes geen ploeg zou vinden."

Ook Hilaire van Schueren, momenteel ploegleider van Vacansoleil, werkte met Vandenbroucke samen. Dit deed hij bij Mr. Bookmaker. "Hij was een crème van een jongen en enorm slim. Hij praatte over alles mee. Je kon er nooit kwaad op zijn."

De laatste Belgische winnaar van de Tour de France, Lucien van Impe, was in shock. "Ik ben hier niet goed van. Ik kan het niet geloven. Onlangs sprak ik hem, hij zag er goed, fris en monter uit. Soms verschilde ik met Frank van mening, maar dat loste zich vanzelf op. Frank was een zeer toffe gast en een immens talent. Ik zie nu geen renner met dezelfde kwaliteiten als Frank."

Tot slot ontving persagentschap Belga een reactie van Rudi Debois. Hij is de manager van de Cinelli-Down Under-formatie. Dat was het laatste team waar VDB voor reed. "Eigenlijk ben ik te zwaar aangeslagen om een deftige reactie te geven. Er was een einde gekomen aan onze samenwerking. Dit door allerlei omstandigheden maar zijn overlijden overtreft toch alles."