Nieuwe pakken schaatsers probleem voor AEGON

De Nederlandse schaatsers zullen dit jaar over moeten stappen op nieuwe pakken. De voorraad oude pakken is op en de nieuwe Swift Skin-suits van Nike zijn alleen verkrijgbaar in de kleuren zwart en grijs. Hierdoor zal de hoofdsponsor van de KNSB Aegon zich mogelijk terugtrekken.

Dat bedrijf eist namelijk dat de pakken de nationale driekleur bevatten, iets wat met de nieuwe pakken niet mogelijk is. Volgens fabrikant Nike is de Swift Skin niet in andere kleuren te leveren zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de pakken. Daarnaast zouden de nieuwe pakken niet goed zitten bij de schaatsers.

Bondscoach Wopke de Vegt onderkent de problemen. "We zitten als bond in een spagaat, omdat we zowel met Nike als Aegon een contract hebben," zei de Fries die vindt dat het sportieve belang het zwaarst telt. "Nike levert het beste en meest stabiele pak. Er is nog geen honderd procent consensus bereikt en één en ander moet nog gecommuniceerd worden, maar in feite hebben we geen alternatief. Bovendien is er in de maatvoering inmiddels een hoop verbeterd, waardoor we van die pasproblemen van vorig jaar in ieder geval verlost zullen zijn. Het enige is dat deze pakken wel overwegend zwart zijn, met alleen op hoofd, armen en benen nog marginaal ruimte voor andere kleuren. De vraag is nu vooral in hoeverre we eruit kunnen komen met hoofdsponsor Aegon. Ik hoop dat men zich mild zal opstellen."

Aegon heeft inmiddels aangegeven dat het contract met de KNSB na dit seizoen wel verlengd zal worden, maar dat het door de pakkenkwestie minder geld op zal gaan leveren voor de schaatsbond. "Het is helder dat we geen miljoenen betalen om onze schaatsers in zwarte pakken te laten rijden. Het zal een flink tandje minder moeten," aldus de sponsor die nu nog zeven miljoen euro per jaar betaalt voor de sponsoring.