"Vader Robben claimde basisplaats"

In een gesprek met De Telegraaf doet Real Madrid-directeur Jorge Valdano uit de doeken waarom de Nederlanders Arjen Robben, Wesley Sneijder en Klaas Jan Huntelaar afgelopen zomer moesten vertrekken bij De Koninklijke.

Over Robben heeft Valdano het meest uit te leggen. "Arjen hoefde niet weg, maar hij nam al bij voorbaat geen genoegen met een minder prominente rol bij Real Madrid. Zijn vader is langs geweest en die claimde een basisplaats voor Arjen", vertelt de directeur.

"Aan die eis konden wij niet voldoen. Robben zou zeker regelmatig in de basis starten. Soms echter op de bank, omdat hij ook als invaller in staat is om wedstrijden op het hoogste niveau te beslissen. Zo'n rol zag hij niet voor zichzelf weggelegd."

Valdano gaat verder: "Ik kon begrijpen dat Arjen iedere week wil spelen en omdat hij van grote waarde is geweest voor Real Madrid hebben wij meegewerkt aan een transfer naar Bayern München. Ze gaan bij Bayern na zijn blessure nog veel plezier aan hem beleven."

Sneijder moest van Real weg, omdat er teveel middenvelders waren. "Na de komst van Xabi Alonso en Granero zaten wij met een overschot aan offensieve middenvelders", aldus Valdano. "Uit een analyse bleek dat Wesley overbodig was, maar tegelijkertijd het meeste geld zou opleveren, omdat hij van Europees topniveau is. Ik denk dat hij bij Internazionale op z'n plaats is."

Over Huntelaar is de directeur duidelijk. "Klaas-Jan is een goede spits, maar zit onder het niveau van Real Madrid en onder het niveau van onze eerste keus Karim Benzema en tweede keus Raul en Van Nistelrooy. We hebben met AC Milan een internationale topclub voor hem gevonden."