Volleyvrouwen Oranje beginnen EK overweldigend

De volleybalsters van de Nederlandse ploeg zijn het EK in Polen begonnen met een klinkende overwinning op Kroatië. In de indrukwekkend grote Hala Arena, die plaats kan bieden aan 13.000 toeschouwers, domineerde de ploeg van bondscoach Avital Selinger op alle fronten (25-11, 25-18 en 25-12).

Het speelschema bij dit Europees kampioenschap is gelijk aan dat van het mannentoernooi, twee weken geleden in Turkije. In vier poules gaan vier ploegen elkaar één keer te lijf, waarna de nummers vier van de rangschikking het strijdtoneel moeten verlaten. Vervolgens spelen de overgebleven ploegen in twee nieuwe poules waarbij de resultaten van de eerste ronde meetellen. De nummers één en twee van de nieuwe poules plaatsen zich voor de halve finales, volgens week zaterdag in Lodz. Wanneer Oranje zich dus weet te plaatsten bij de laatste vier, hoeft er dus niet te worden gereisd en blijft de ploeg gewoon in Lodz.

Daar is iedere sportieveling inmiddels in de ban van het EK want de Poolse vrouwen zitten samen met Nederland in poule A en spelen dus ook in deze stad. Zondag staat de interessante ontmoeting tussen Oranje en het gastland op het programma, maar eerst moet de ploeg van Avital Selinger het zaterdag opnemen tegen Spanje. Naar aanleiding van het openingsduel tegen Kroatië kunnen nog niet te veel conclusies worden getrokken voor het vervolg van het toernooi. Daarvoor was het niveauverschil simpelweg te groot.

Nederland hoefde tegen de nummer 39 van de wereldranglijst niet eens maximaal te gaan om met 3-0 te winnen. Vooral in de eerste set was de tegenstand van Kroatië niet bepaald groot. Halverwege de tweede set kreeg Nederland het lastiger, maar toen op 17-15 invalster Maret Grothues ging serveren, werd de beslissende tussensprint geplaatst.

De derde set was weer een eenzijdige vertoning waarbij het Nederlandse blok optimaal functioneerde en het klasseverschil nogmaals overduidelijk werd. Daarom kon Avital Selinger het zich permitteren om ook zijn wisselspeelsters nog wat wedstrijdritme op te laten doen. Uiteraard was aanvoerster Manon Flier tevreden: "Het is altijd prettig om een toernooi op deze manier te beginnen. We zijn de hele wedstrijd goed geconcentreerd gebleven en hebben weinig fouten gemaakt. Gewoonweg een prima start."

Submitter:  Bron: FOK!sport