[WK] McQuaid: "Titel 'Piti' slechte zaak"

Pat McQuaid zal bij een eventuele wereldtitel van Alejandro Valverde wel de regenboogtrui uitdelen, maar dat zal niet van harte gaan. De vandaag herkozen voorzitter van de UCI zou het een slechte zaak vinden voor het wielrennen als Piti wereldkampioen wordt.

In Het Laatste Nieuws zegt de Ier zeker te zijn van de betrokkenheid van de winnaar van de Vuelta in de zaak-Fuentes. McQuaid: "Maar de Spaanse federatie weigert hem te vervolgen. We hebben het gevoel dat Valverde wordt beschermd door de Spaanse justitie. Hoe verklaar je anders dat een onderzoek dat in 2006 is geopend, drie jaar later nog steeds niet is afgerond?"

"We hebben al het mogelijke gedaan om Valverde het koersen te beletten: Spaanse advocaten en advocaten van het WADA op de zaak gezet, het IOC ingeschakeld. Maar we hebben gefaald," zegt McQuaid verder. "Het is nu wachten op de beslissing van het Internationaal Sporttribunaal CAS of de schorsing die hij in Italië heeft gekregen, gehandhaafd kan blijven."

Valverde mag inmiddels niet meer op Italiaans grondgebied rijden. Het Italiaans Olympisch Comité schorste de Spanjaard nadat zij het bewezen achtte dat hij betrokken was bij de zaak-Fuentes. Hierdoor mocht Valverde niet meedoen aan de Tour de France, omdat deze deels over Italiaans grondgebied ging.