Twaalf miljoen euro als bid voor WK 2018

Het bid van Nederland en België voor de organisatie van het Wereld Kampioenschap voetbal van 2018 of 2022 kost rond de twaalf miljoen euro. Dat maakte de directeur van het comité 'theHollandBelgiumBid', Harry Been, maandag bekend.

Been hield met dat bedrag rekening met de kosten van het WK 2006, welke gehouden werd in Duitsland. "Daar kostte het ongeveer vijftien miljoen. Inmiddels wil de FIFA dat het allemaal wat soberder wordt. Geen grote shows overal ter wereld. Dat scheelt weer", aldus Been.

De twaalf miljoen euro zal betaald worden door verschillende instanties en bedrijven. Naast de overheid, die een financiële bijdrage levert, is er ook nog geld over van het EURO 2000, welke ook werd georganiseerd door Nederland en België. Bedrijven als BAM, ING, KLM, Randstad en PricewaterhouseCoopers zullen zich als partner laten zien.

Het comité heeft tot mei volgend jaar de tijd om het bid volledig klaar te hebben. De FIFA zal vervolgens in december 2010 de beslissing maken wie het grootste voetbaltoernooi ter wereld mag gaan organiseren.