Piquet sr. tipte FIA vorig jaar al

Nelson Piquet senior heeft gezegd dat hij de FIA vorig jaar tijdens de laatste race in Brazilië al informeerde over de racefix van Renault in de Grand Prix van Singapore. Echter op dat moment kon geen actie worden ondernomen totdat zijn zoon Nelsinho een officieel statement zou geven over de zaak.

Nu er meer details zijn gekomen zo vlak voor de hoorzitting van de FIA World Council, claimt Piquet dat hij de zaak al op Interlagos 2008 aan het licht bracht tegenover de racedirecteur Charlie Whiting. De Britse krant The Daily Mirror publiceerde delen van een interview dat Piquet sr. had met Martin Smith op 17 augustus van dit jaar.

"Toen dit gebeurde in Singapore kon ik het niet geloven. Ik heb mijn hele leven aan motorsport gedaan", zo werd Piquet geciteerd. "Ik kon het niet geloven. En naderhand heb ik Nelson gebeld en hij zei: 'Ja ze hebben me gevraagd om te helpen en zo'. Ik zei: 'Maar je had jezelf kunnen verwonden en als je jezelf niet had verwond, had je iemand anders kunnen bezeren'; en hij zei: 'Ja, ik weet dat het fout was'. En toen heb ik in Brazilië Charlie gesproken."

Piquet sr. voegde eraan toe: "Ik ging naar hem toe en zei: 'Zeg eens, wat zou er met Nelson gebeuren als ik dit naar voren breng?' Ik was bang om de carrière van Nelson te ruïneren." De Italiaanse krant Corriere della Sera heeft ook andere fragmenten van het interview gepubliceerd en het suggereert dat Whiting Piquet verteld heeft dat de affaire "niet bewezen kon worden". Toen Piquet dit later aanhangig maakte bij FIA-president Max Mosley, vertelde hij dat het antwoord was: "Charlie heeft me al ingelicht en we kunnen het niet bewijzen totdat iemand komt om de feiten te vertellen."

Pas toen Piquet junior met een verklaring naar voren kwam naar de FIA-officials de week na de Hongaarse Grand Prix, kon er actie ondernomen worden door de autoriteiten om het geval te onderzoeken. De Braziliaanse media maakten al bekend dat de crash in Singapore in 2008 vooropgezet zou zijn. Later werd dat bevestigd door Junior zelf.

Even daarna klaagde voormalig Renault-teambaas Flavio Briatore de Piquets aan voor chantage. Maar Piquet sr. is daar niet bang voor. Tegenover het Duitse magazine Auto Motor Und Sport zei Piquet al dat hij geld genoeg had om de beste advocaten in te huren en dat hij het met vertrouwen tegemoet ziet. Ondertussen is Senior erg in zijn nopjes met het vertrek van Briatore.

Dat het zaakje stinkt, blijkt wel uit het feit dat zowel Nelson Piquet jr. als Pat Symonds immuniteit is aangeboden en dat laatstgenoemde samen met Briatore opgestapt is bij Renault - en dat ze de beschuldigingen niet zullen weerleggen op een hoorzitting.