De Jong daagt Kramer uit

Bob de Jong wil in februari tijdens de Olympische Spelen in Vancouver zijn titel op de tien kilometer met succes verdedigen. De Jong zei dit tijdens de presentatie van zijn ploeg VPZ. De Jong wil de concurrentie met Sven Kramer aangaan, die de afgelopen drie jaar de tien kilometer heeft gedomineerd.

De Jong denkt dat de mogelijkheden er zijn om Kramer te verslaan op het Canadese ijs: "Op de momenten dat ik hard moest rijden, deed ik dat de laatste jaren steeds. En de zomer die ik gedraaid heb, geeft een goed gevoel. Het gaat in de trainingen uitstekend, ik ben aan het groeien."

De 32-jarige De Jong liet vorig seizoen merken dat hij nog steeds beter wordt. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Moskou reed hij voor het eerst onder de dertien minuten. Maar De Jong ziet wel in dat het allemaal sneller moet: "Om in Vancouver te winnen, zal het allemaal nog wel een stukje beter en sneller moeten. Wat de winnende tijd wordt? Ik denk zo rond de 12 minuten en 50 seconden."

De Jong zou de druk volledig bij de bijna tien jaar jongere Kramer kunnen leggen, maar daar kiest de Leimuidenaar bewust niet voor. De Jong: "Waarom zou ik? Ik vind dat ik daar veel te goed voor ben. Ik hoef me niet te verstoppen, ik heb kwaliteiten genoeg. Dat heb ik meer dan eens bewezen."