[Vuelta] Gerrans wint, Valverde blijft leider

De tiende etappe van de Vuelta is gewonnen door Simon Gerrans. Alejandro Valverde behield de leiderstrui.

De tiende etappe in de Vuelta a España ging van Alicante naar Murcia. Onderweg was er één gecategoriseerde berg te beklimmen, van de tweede categorie. De Cresta del Gallo bevond zich net voor de finish.

Al na zeven kilometer ontsnapte een kopgroep, uiteindelijk bestaand uit negentien renners. De groep bestond uit David de la Fuente, Beñat Intxausti (beiden Fuji), Jakob Fuglsang, Karsten Kroon (beiden Saxo Bank), Aleksandre Vinokourov (Astana), Juan Manuel Garate (Rabobank), Leonardo Duque (Cofidis), Matteo Tosatto (Quick Step), Antonio Piedra (Andalucia), Ryder Hesjedal (Garmin), Simon Gerrans (Cervélo), Adrián Palomares, Julian Sanchez, Aitor Pérez (allen Contentpolis), Francisco Pérez (Caisse d'Epargne), Christophe Riblon (AG2R), Adam Hansen (Columbia), Arnaud Gérard (Française des Jeux) en Linus Gerdemann (Milram) en de negentien reden samen naar de laatste berg. Net voor de beklimming ging Gerdemann ervandoor en hij kreeg Pérez mee. Achter hen probeerden verschillenden te demarreren maar het was Vinokourov die het eerste gaatje wist te slaan. Toch was het Intxausti die Gerdemann als eerste wist te bereiken. Hij moest echter in de remmen knijpen in de afdaling omdat zijn achterband lek bleek te zijn. Vinokourov, Gerrans, Hesjedal en Fuglsang deden de afdaling met zijn vieren, en ze haalden Gerdemann in, die langs de kant stond met waarschijnlijk een lekke band.

Het peloton maakte ondertussen vaart en liep in op de kopgroep. Alejandro Valverde dook in het peloton als eerste de moeilijke afdaling in. Hij nam een kleine voorsprong met Samuel Sanchez (Euskaltel), en later sloot Cadel Evans zich bij hen aan. Even later kwamen ook Robert Gesink, Tom Danielson en andere klassementsrenners terug bij Valverde.

Vinokourov probeerde ondertussen een aantal keer uit de kopgroep te ontsnappen, maar zijn medevluchters waren niet van plan om hem te laten gaan. Hij plaatste aanval na aanval, maar kwam niet weg. De vier mannen moesten sprinten om de overwinning en hierin was Gerrans de snelste. Hij kwam als eerste over de meet, voor Hesjedal, Fuglsang en Vinokourov. Karsten Kroon werd achtste. Op meer dan drie minuten kwam het peloton binnen. Johnny Hoogerland (Vacansoleil) won hier de sprint.

Uitslag tiende etappe

#NaamTeamLandTijd
1 Simon GerransCervéloAustralië 3:56:19
2 Ryder HesjedalGarminCanadaz.t.
3 Jakob FuglsangSaxo BankDenemarkenz.t.
4 Aleksandre Vinokourov (KAZ, AST) AstanaKazachstanz.t.
5 Adam HansenColumbiaAustralië+0.29
6 Francisco PérezCaisse d'EpargneSpanje+0.31
7 Christophe RiblonAG2RFrankrijk+0.37
8 Karsten KroonSaxo BankNederland+0.39
9 Arnaud GérardFrançaise des JeuxFrankrijkz.t.
10 Matteo TosattoQuick StepItaliëz.t.
18Johnny HoogerlandVacansoleilNederland+3.42
40Robert GesinkRabobankNederlandz.t.
41Koos MoerenhoutRabobankNederlandz.t.

Klassement na tiende etappe

#NaamPloegLandTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'EpargneSpanje40:26.41
2Cadel EvansSilence-LottoAustralië+0.07
3Robert GesinkRabobankNederland+0.36
4Tom DanielsonGarminVerenigde Staten+0.51
5Ivan BassoLiquigasItalië+0.53
6Samuel SanchezEuskaltelSpanje+1.03
7Damiano CunegoLampreItalië+2.04
8Ezequiel MosqueraXacobeoSpanje+2.24
9Haimar ZubeldiaAstanaSpanje+3.01
10Tadej ValjavecAG2RSlovenië+3.13
Submitter:  Bron: FOK!sport