[Vuelta] Valverde neemt leiding over van Evans

In de tweede bergetappe van de Vuelta heeft Alejandro Valverde de leiderstrui overgenomen van Cadel Evans. De etappe werd gewonnen door Gustavo César Veloso.

De negende etappe van de Vuelta ging over 188 kilometer van Alcoy naar Xorret de Cati. Onderweg werden zeven bergen beklommen, waarvan twee van de derde categorie, vier van de tweede categorie en vlak voor de finish een berg van de eerste categorie.

Er ontstond een kopgroep met zeven man, die bijna de hele etappe bij elkaar bleef. Op de flanken van de laatste col ging Rein Taaramäe (Cofidis) ervandoor. Marco Marzano (Lampre) en José César Veloso (Xacobeo) bleven in de buurt en toen de Est niet meer volhield, gingen de twee achtervolgers hem voorbij. Veloso nam vlak voor de laatste klim afstand van Marzano en kwam als eerste boven.

Achter de kopgroep ging Rodriguez, een van de mannen van Valverde, ervandoor. Hij kon op de steile flanken zijn hoge tempo ook niet volhouden, en toen was er alleen nog de groep van klassementsrenners, met daarin Valverde (Caisse d'Epargne), Cadel Evans (Silence-Lotto), Ivan Basso (Liquigas) en ook Robert Gesink (Rabobank).

In de afdaling wisten de klassementsmannen Veloso en Marzano niet meer terug te halen. Veloso kwam solo over de streep. Valverde klopte op de streep nog David de la Fuente (Fuji), een van de overblijvers uit de kopgroep. Robert Gesink finishte net na De la Fuente. Door de bonificatiesecondes passeert Valverde Evans in het klassement, Gesink staat nu derde omdat een aantal mannen voor hem tijd verloren. Gesink heeft 36 seconden achterstand op Valverde.

Uitslag negende etappe

#NaamPloegLandTijd
1Gustavo César VelosoXacobeoSpanje5:21.04
2Marco MarzanoLampreItalië+0.21
3Alejandro ValverdeCaisse d'EpargneSpanje+0.40
4David de la FuenteFujiSpanje+0.41
5Robert GesinkRabobankNederlandz.t.
6Cadel EvansSilence-LottoAustraliez.t.
7Ivan BassoLiquigasItaliëz.t.
8Javier RamírezAndaluciaSpanje+0.53
9Joaquim RodríguezCaisse d'EpargneSpanje+1.12
10Tom DanielsonGarminVerenigde Statenz.t.

Klassement na negende etappe

#NaamPloegLandTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'EpargneSpanje36:26.40
2Cadel EvansSilence-LottoAustralië+0.07
3Robert GesinkRabobankNederland+0.36
4Tom DanielsonGarminVerenigde Staten+0.51
5Ivan BassoLiquigasItalië+0.53
6Samuel SanchezEuskaltelSpanje+1.03
7Damiano CunegoLampreItalië+2.04
8Ezequiel MosqueraXacobeoSpanje+2.24
9Haimar ZubeldiaAstanaSpanje+3.01
10Juan José CoboFujiSpanje+3.08
Submitter:  Bron: FOK!sport