Dubbele Nederlandse zege eventingwedstrijd

Tim Lips uit Made zet zijn zegereeks onverdroten voort. In de drie sterren eventingwedstrijd van Breda zegevierde hij met Van Schijndel's Owaola. In de twee sterren wedstrijd ging de zege ook naar een Nederlandse combinatie: Annemiek Wieken (Roden) met Rapsody Bleu. Zij is lid van het Rabo Talententeam 2009.

De drie sterren-eventingwedstrijd (eventing is te vergelijken met het voormalige military met een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours) was voor veel combinaties de laatste kans om bondscoach Martin Lips te overtuigen dat zij in aanmerking komen voor uitzending naar het EK. Na het springen en dressuur gingen Lips met Van Schijndel's Owaola en Madeleine Brugman (Ambt-Delden) met Sundancer gezamenlijk aan de leiding met een score van 35.50 punten.

In de cross had Brugman iets meer tijd nodig om van start naar finish te rijden dan Rabo Talent van het Jaar Tim Lips, die daarmee de wedstrijd won en daardoor is de weg voor hem helemaal vrij voor deelname aan het EK, eind deze maand in het Franse Fontainebleau. Raf Coremans (Turnhout, België) legde met Vadrouille en Solo beslag op de derde plek en daarmee lijken deze drie combinaties niet alleen zeker van deelname aan het EK, maar ook van een teamplaats.

Jan van Beek (Rijsbergen) reed met Bridget en Troy een sterke wedstrijd en eindigde als negende en tiende. "Anouk van Gerven (Chaam) haar paard Eycatcher heeft genoeg laten zien en reed hier alleen in het springen en de dressuur mee. Als alles goed gaat wil ik haar en Jan van Beek ook in Fontainebleau van start laten gaan en datzelfde geldt ook voor Iris Peemen (Rijsbergen) met Roosje Embregts", aldus bondscoach Lips, die met zes ruiters naar het EK in Fontainebleau mag afreizen. "Maar ik heb nog even de tijd voor ik mijn definitieve selectie bekend maak en die zal ik dan ook rustig nemen."

In de twee sterren-eventingwedstrijd ging de overwinning naar Annemiek Wieken. De Drentse amazone, die sinds enige tijd dressuurles krijgt van Adelinde Cornelissen, was in haar sas met deze zege. "Het is mijn eerste overwinning in een internationale wedstrijd en ik heb de basis gelegd in de dressuur. De dressuurgerichte training van Adelinde begint haar vruchten af te werpen, want ik reed Madeleine Brugman met Edino op ruim drie punten achterstand. In het springen pakte Rapsody Blue ook heel goed aan, al tikten we wel de laatste balk uit de lepels", zei Wieken na afloop.

"Toch kon ik met voorsprong aan de cross country beginnen. Die reed ik negen seconden buiten de tijd. Dat was niet slecht, want slechts drie combinaties van het bijna veertig deelnemers tellende veld wisten binnen de tijd te rijden", aldus Wieken, 24 jaar jong en afgestudeerd fysiotherapeute, die als een opwarmertje voor Boekelo met Watermill Olady in de drie sterren-wedstrijd van start ging.

Wieken heeft zich met Vacarlos geplaatst heeft voor de WK voor zevenjarige eventingpaarden, dat in Lion d'Angers wordt verreden. "Ik werd door een valpartij voor mij gestopt in de cross en daarna kreeg ik haar niet meer lekker in het ritme. Dat leverde mij jammer genoeg een weigering op. Toch ga ik met Watermill Olady vol vertrouwen naar Boekelo. Een druk programma, maar het sluit allemaal wel mooi op elkaar aan."


Uitslag CIC 3*

Pos.Naam (herkomst)PaardPunten
1Tim Lips (Made)Van Schijndel's Owaola39.90
2Madeleine Brugman (Ambt-Delden)Sundancer43.50
3Raf Kooremans (Turnhout, B)Vadrouille en Solo56.10


Uitslag CIC 2*

Pos.Naam (herkomst)PaardPunten
1Annemiek Wieken (Roden)Rapsody Blue53.40
2Pieter de Cleene (Bel)Cara Donn57.70
3Harm Snoeck (Radewijk)Flathley58.80
Submitter:  Bron: FOK!sport