EK hockey: Engeland Europees kampioen

De Engelse mannen zijn Europees kampioen geworden op het EK hockey in Amstelveen. De Britten behaalden een zwaarbevochten 5-3-zege op Duitsland. Een memorabel moment in het Engelse hockey, nog nooit eerder won een Engels mannenteam een EK.

Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd. De eerste keer dat de bal in de cirkel was, leverde dat gelijk een doelpunt op. Wie anders dan de Engelse topschutter, Ashley Jackson, zette zijn ploeg op voorsprong uit een strafcorner. De toeschouwers waren amper uitgeklapt, toen Duitsland een minuut later gelijk maakte. Christopher Zeller promoveerde de eerste Duitse corner van de wedstrijd tot een doelpunt.

Twee minuten na de gelijkmaker schoot aanvoerder Barry Middleton uit een bijna onmogelijke hoek met zijn backhand op doel. Twee Duitse verdedigers en keeper Maximilian Weinhold zagen de bal over de lijn rollen (2-1).

Engeland dicteerde ook na de 2-1 de wedstrijd, die steeds fysieker werd. Duitsland kreeg in de 25e minuut hun tweede corner. Zeller maakte zijn zesde doelpunt van het toernooi door de bal onderin de hoek te pushen. Keeper James Fair, vrijdag nog de plaaggeest van Taeke Taekema, was kansloos. Vlak voor rust kwam Duitsland voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. Een lange pass van achteren belandde op de stick van Jan-Marco Montag. De oud-speler van Den Bosch bepaalde de ruststand op 2-3.

In de tweede helft ging het tempo omlaag. Duitsland had meer balbezit, maar het was Engeland dat als eerste een strafcorner kreeg. Het fenomeen Jackson stond naast de kant, dus mocht Richard Mantell aanleggen. De geblokte verdediger toonde zich een waardig vervanger door de gelijkmaker erin te pushen (3-3). Twee minuten later was het opnieuw de oudste van de Mantell-broers die Engeland weer aan de leiding bracht (4-3).

Zeller kreeg drie mogelijkheden vanaf kop cirkel om zijn ploeg terug te brengen in de wedstrijd, maar de spits kon zijn kansen niet verzilveren. De beslissing viel in de 62ste minuut. Uit een Engelse counter kreeg Simon Mantell, het broertje van, de bal. Hij liep op keeper Weinhold af, maar werd gehaakt: strafbal. Jackson was koelbloedig en pushte de 5-3 binnen. De laatste acht minuten drong Duitsland aan, maar was niet bij machte om Engeland van zijn eerste Europese titel af te houden.

Ashley Jackson zou later als Speler van het Toernooi worden uitgeroepen. Nederland haalde de bronzen medaille door te winnen van Spanje.

Karakteristieken

Engeland- Duitsland 5-3 (2-3)
9' 1-0 Jackson (sc)
10' 1-1 C. Zeller (sc)
14' 2-1 Middleton
25' 2-2 C.Zeller (sc)
31' 2-3 Montag
54' 3-3 R. Mantell (sc)
56' 4-3 R. Mantell (sc)
62' 5-3 Jackson (sb)