'Voetbalmakelaars verdwijnen'

Volgens VI.nl verdwijnt de spelersmakelaar per 2010. Vanaf volgend jaar zou de FIFA alle licenties wereldwijd intrekken, zo blijkt uit papieren die in het bezit zijn van het voetbalweekblad.

De FIFA probeert de macht van de spelersmakelaars al lange tijd in te perken. Uit onderzoek vanuit de Europese Commissie in Brussel naar de werkwijze van voetbalmakelaars bleek dat onder de vlag van de FIFA werd gedaan aan kinderhandel en schimmige transfers.

Nadat de FIFA een aantal jaar heeft geprobeerd het wereldje te beteugelen met licenties en belangenverenigingen neemt de bond nu een ander standpunt in. Doordat elk land zijn eigen regelgeving heeft en er door de duizenden dossiers teveel controle nodig is heeft de FIFA besloten de controle nu volledig op te heffen.

Theo van Seggelen, voorzitter van de FIFPro, lijkt een grote rol in het geheel te vertolken. De voorman van de internationale spelersfederatie is de afgelopen maanden verschillende keren met Blatter en zijn adviseurs gesignaleerd. Van Seggelen: "Ik kan me voorstellen dat je de plannen van de FIFA niet kunt geloven. Maar het klopt als een bus. Ik ga er niet over liegen. Jullie willen natuurlijk van mij horen of het einde van de makelaars echt aanstaande is? Nou, dat durf ik wel aan. Wanneer? Volgend jaar."

Rob Jansen, directeur van Sport-Promotion en een van de meest invloedrijke makelaars van de lage landen, is des duivels over het voornemen van de FIFA. "De FIFA kan het zelf niet aan en trekt zijn handen ervan af. Het is net alsof je in een oud Wild West-stadje een sheriff hebt die het niet meer aan kan en je hem vervolgens maar helemaal weghaalt. Ik geef je nu op een briefje dat de spelers dadelijk loslopend wild worden."