[Special] Jupiler League seizoen 2009/10

Vanavond begint de Jupiler League aan het seizoen 2009/10. De hoogste tijd dus om eens vooruit te blikken.

De Jupiler League 2009/10 wordt een bijzondere. Na dit seizoen zullen namelijk twee ploegen degraderen naar de nieuw te vormen Topklasse. De strijd zal dus op meerdere terreinen los gaan barsten. Natuurlijk, diverse teams willen kampioenen worden. Uiteraard zijn ook periodetitels populair, want die bieden eveneens kans op promotie. Bovendien zijn er nog maar vier te verdelen dit jaar, dus nog meer strijd! Maar voor het grootste deel van de clubs zal komend seizoen toch vooral draaien om één ding: weg blijven van de plaatsen negentien en twintig! Boze – of zijn het bange? – bestuurders kondigden al aan in de winterstop, indien nodig, onverantwoorde risico’s te gaan nemen. Wie degradeert gaat kapot, is de algehele verwachting. De hoogste tijd dus om alles eens op een rijtje te zetten.

Eerst maar eens een kijkje nemen bovenin. De meeste mensen zien FC Volendam en De Graafschap als voornaamste promotiekandidaten. Ook SC Cambuur wordt tot de favorieten gerekend. De ambitieuze Friezen hadden het vorig seizoen al bijna voor elkaar, maar Roda JC nam de strafschoppen na het derde duel in de play-offs net iets beter. Dit seizoen staat succescoach Stanley Menzo, die in 2008 met FC Volendam promoveerde, vanaf het begin voor de groep. De selectie lijkt bovendien in de breedte versterkt met het halen van Oguzhan Türk, Kévin Diaz, Robert van Boxel, Dave Huymans en Léon Hese. Wel verloor men Michael Jansen aan FC Groningen en trok Koen Brack naar Italië. De Graafschap lijkt de favorietenrol vooral te danken aan het feit dat men vorig jaar nog in de Eredivisie speelde. De degradant zag de talentvolle aanvallers Ben Sahar en Luuk de Jong vertrekken, alsmede de meer ervaren Jason Oost en Geert den Ouden. Wie moet nu gaan scoren voor de Superboeren? Dat lijkt de voornaamste vraag. De club gokt op Hugo Bargas, Steve De Ridder, Oussama Assaidi en de herstelde Abdelhali Chaiat. De rest van de ploeg is redelijk intact gebleven. De naar AZ vertrokken goalie Erik Heijblok is vervangen door Joost Terol, de naar Heracles vertrokken Resit Schuurman wordt vervangen door de teruggekeerde Martijn Meerdink. Achterin dienen Stephan Keller en Léon Hese vervangen te worden door spelers die men al had, zoals Jordy Buijs. De andere degradant, FC Volendam, lijkt echter betere papieren te hebben. Trainer Edward Sturing, die Frans Adelaar afloste, moet zijn ploeg leren omgaan met de favorietenrol. Alleen het aanvallende gedeelte van de ploeg rechtvaardigt deze rol al, want wie Melvin Platje, Gerson Sheotahul, Jack Tuyp, Thijs Sluijter, Rowin van Zaanen en nieuwelingen Michiel Kramer en Jaap Molenaar heeft, lijkt verzekerd van goals. Het gevoeligste verlies is dat van doelman Jeroen Verhoeven, die naar Ajax ging. Hij wordt vervangen door Theo Zwarthoed. De plaatsen van de verdedigers Gerry Koning, naar SC Heerenveen, en Tim Bakens, naar Sparta, lijkt men zelf in te kunnen vullen. Volendam is dus de topfavoriet.

Als belangrijkste outsiders komen de namen van FC Zwolle, MVV en FC Den Bosch naar voren. FC Zwolle doet al jaren goed mee en speelt onder Jan Everse verzorgd voetbal. De versterkingen Said Bakkati, Ruud Kras en Eldridge Rojer hebben ervaring op het hoogste niveau, terwijl Danny Schreurs een talentvolle speler is. Bovendien hoopt men dat de buitenlanders Martin Guarino en Gergo Beliczky net zo kunnen verrassen als Eric Botteghin, die ondanks alle geruchten nog altijd in Zwolle speelt. Gevoelige verliezen leed men nauwelijks, of het moet vleugelspits Derk Boerrigter zijn, die naar RKC ging. MVV leed wel een gevoelig verlies. Spits Gunter Thiebaut ging naar Lierse SK en daarmee verliest men de clubtopscorer van de afgelopen twee seizoenen. Trainer Fuat Çapa zag assistkoning Christian Brüls wel blijven, ondanks een flirt met Trabzonspor. Van die Turkse club leent men Fatih Papy, volgens insiders één van de grootste talenten van Afrika. De middenvelder uit Burundi is de opvallendste nieuweling. Voorin kan Gideon Boateng, vorig seizoen in de winterstop gekomen, nu het hele seizoen zijn acties maken. De opvolger van Thiebaut komt uit Denemarken. Sandro Spasojevic moet in Maastricht de goals gaan maken. Tot slot is er FC Den Bosch. De nieuwe trainer Marc Brys zag enkele interessante versterkingen komen. Kees van Buuren komt van Utrecht en moet rechtsback worden, Steef Nieuwendaal en Niels Vorthoren kwamen van Willem II en zijn het beoogde centrale duo op het middenveld, terwijl spits Fabio Caracciolo gehuurd wordt van ADO Den Haag. Hij moet de goals gaan maken. Verder kan Den Bosch nog altijd beschikken over spelers als Brahim Zaari, Samuel Scheimann en Adnan Barakat. Misschien is de selectie in de breedte net niet sterk genoeg, maar Den Bosch kan zeker hoge ogen gaan gooien!

Drie clubs in de Jupiler League hebben een nauw samenwerkingsverband gesloten met een club uit de Eredivisie en dat zullen we terug gaan zien. Telstar huurt komend seizoen een flink aantal spelers van AZ. Zij moeten proberen het verrassende periodesucces van vorig seizoen zien te evenaren. Trainer Edward Metgod zal vooral wat verwachten van de in as inzetbare Ilias Haddad, linksback Jeroen Tesselaar en spelmaker Kevin Brands. Bovendien keerde Arvid Smit terug van Volendam, bleef topscorer Glynor Plet ondanks een stage in Denemarken voor de club behouden en trok men recent de ervaren Erwin Koen aan. FC Emmen doet het dit seizoen met spelers van SC Heerenveen. Vrijwel de volledige selectie is ververst. De nieuwe trainer Harry Sinkgraven, de afgelopen seizoenen actief bij de dames van Heerenveen, zal vooral vertrouwen op Michel Poldervaart, Xander Houtkoop en de Braziliaanse spits Pedro Beda. Met blijvers als Joos Valgaeren, Niek Ripson en Roy Stroeve moet Emmen misschien wel in staat zijn te verrassen. Tot slot is daar Excelsior. Die ploeg kan beschikken over de Feyenoorders Norichio Nieveld, Jordão Pattinama, Kermit Erasmus, Michal Janota en Kevin Wattamaleo. In de voorbereiding kregen zij veel speeltijd, maar maakten de “eigen” spelers Ryan Koolwijk en Karim Mossaoui ook een goede indruk. Of de nieuwe trainer Alex Pastoor met Excelsior om de titel kan spelen is de vraag, maar de jonkies zullen vast en zeker fris voetbal laten zien.

De andere clubs zijn lastiger in te schalen. Zij moeten in het ergste geval vrezen voor degradatie of komen in aanmerking voor een periodetitel, zoals in de altijd onvoorspelbare Jupiler League de kansen vaak snel kunnen keren. AGOVV Apeldoorn verloor Dries Mertens aan FC Utrecht, maar wist topschutter Jeremy Bokila voorlopig te behouden. Trainer John van den Brom verwelkomde verder nog de ervaren krachten Stefan Postma, René Bot en Olaf Lindenbergh. Nacer Chadli zou weleens een verrassing kunnen worden komend seizoen. Middenmoot, zo lijkt het. Dit geldt ook voor FC Dordrecht. De formatie van Gert Kruys was weliswaar de beste in 2009, men verloor wel Ruud Kras, doelman Tristan Peersman, spits Eddy Putter en vedette Cecilio Lopes. De ploeg heeft nu drie jonge keepers, haalde routinier Etienne Shew-Atjon van Utrecht, wist spelmaker Marcel van der Sloot te behouden en gokt voorin nu op jongelingen als John Verhoek en de van PSV gehuurde Género Zeefuik. Afwachten dus. Voor FC Eindhoven lijkt degradatie op de loer te liggen. Men zal hopen op de kwaliteiten van de nieuwe trainer Jan Poortvliet en die zijn hard nodig. Na het vertrek van topscorer Serhat Koç naar Groningen is vooral de vraag wie de goals gaat maken. Bovendien is de belangrijkste versterking, Ivo Rossen, nog geblesseerd.

Fortuna Sittard won de belangrijkste wedstrijd al in de zomer. De Limburgers bleven alsnog een profclub, maar moeten nu in het veld laten zien deze status waard te zijn. De selectie zal nog wel wat aangevuld moeten worden, maar als trainer Roger Reijners en zijn ploeg net zo strijdbaar zijn als de fans en het bestuur, dan kan het plan slagen. Vooralsnog is Fortuna een voorname degradatiekandidaat, ondanks de aanwezigheid van de talentvolle Taner Taktak. Go Ahead Eagles zal beduidend meer omhoog willen kijken. De club huurde enkele spelers van FC Twente en kon de belangrijkste krachten behouden, op aanvaller Achmed Ahahaoui na. Trainer Andries Ulderink zal hopen dat Koen van der Biezen, die in de winterstop naar Deventer kwam, de goals gaat maken. Verder bleef de Fin Kari Arkivuo en krijgen jongelingen als Maikel Kieftenbeld, Joey Suk, Halil Colak, Jules Reimerink, Glenn Kobussen en Timon van Leeuwen de kans zich te tonen. Haarlem werd vorig jaar twaalfde en lijkt weer zo rond die plaatsen te moeten gaan spelen. Spraakmakende versterkingen kreeg trainer Jan Zoutman niet, al verwacht men het nodige van de teruggekeerde Roel de Graaff. Verder zullen het toch weer de vertrouwde namen van Milan Berck Beelenkamp, Wilmer Kousemaker, Marvin Wijks, Laurens ten Heuvel en Benjamin van den Broek zijn waar men op rekent.

Het Helmond Sport van Jurgen Streppel deed op het oog goede zaken op de transfermarkt. Zo kwamen Charles Kazlauskas, Mike Mampuya, Jeroen Veldmate, Mark Veldmate, Johan Voskamp en Sjoerd Winkens naar Helmond. Wel nam men afscheid van routiniers Peter Uneken en Dirk Jan Derksen. Vleugelflitser Marc Höcher bleef wel. Helmond lijkt kandidaat voor het linkerrijtje. FC Omniworld is dat zeker niet. De formatie van Henk Wisman werd vorig jaar laatste en is een belangrijke degradatiekandidaat. Wisman hoopt dat hij met de van Telstar gehaalde Touvarno Pinas, Richard van Heulen en Marien Willemsen, alsmede Mark Bevaart van Emmen, de nodige ervaring aan zijn jonge ploeg toegevoegd heeft. Sander Duits bleef eveneens, maar Género Zeefuik vertrok. Of het genoeg zal zijn om twee plaatsen te stijgen is de vraag, hoewel Wisman voor een periodetitel zegt te gaan. FC Oss, voorheen TOP, zal blij zijn als men de veertiende plek van vorig seizoen kan evenaren. De Brabanders, nu nog onder leiding van Hans de Koning, maar vanaf januari getraind door Dirk Heesen, huurde enkele jongelingen van NEC als voornaamste aanwinsten. Kernspelers als Wilko de Vogt, Dirk Schoofs, Bart van Hintum, Emrullah Güvenç, Karim Fachtali en Erik Quekel bleven behouden.

RBC Roosendaal zag ook een leger spelers vertrekken. Trainer Rini Coolen, vorig seizoen teleurstellend zeventiende met RBC, hoopt dat de jongelingen gaan doorbreken. Cuco Martina, Maarten Boddaert, Melvin de Leeuw, Gregory Nelson en Joran Pot moeten zich ontwikkelen naast de meer ervaren Sjaak Polak, Mels van Driel en goaltjesdief Sjoerd Ars. RBC zal normaliter weg moeten kunnen blijven bij de onderste plaatsen. Dit geldt ook voor de nummer negentien van vorig seizoen, BV Veendam. Trainer Joop Gall mocht enkele interessante nieuwelingen verwelkomen, zoals doelman Peter van der Vlag, routinier Paul Matthijs, aanvallende middenvelder Michael de Leeuw en vleugelspits Tjeerd Korf. Zij moeten zorgen dat het rampseizoen van vorig jaar vergeten wordt en dat lijkt mogelijk. Het zal al met al weer een mooi jaar gaan worden in de meest onvoorspelbare competitie van Europa!