Todt komt met plannen voor nieuwe FIA

Jean Todt heeft zijn plannen bekend gemaakt voor wat hij gaat doen als hij president van autosportbond FIA wordt. De Fransman heeft op vele gebieden van de autosport ervaring en wordt door de zittende president Max Mosley gezien als ideale opvolger. Ari Vatanen zal zijn tegenkandidaat zijn.

Todt wil de manier van werken binnen de FIA meer stroomlijnen om zo sneller en doelmatiger te kunnen werken. "De komende vier jaar moet de FIA haar krachten verder uitbouwen, maar ook bereid zijn om de manier van management aan te passen de structuren om beslissingen te nemen te wijzigen, om ze meer kosteneffectief, transparant en reactief te maken. Wij stellen een grondige evaluatie van de statuten voor om na te gaan of we ergens de regels en structuren dienen te veranderen," zei de 63-jarige Fransman in zijn plannen.

"We willen met commissarissen gaan werken voor grote kampioenschappen en een commissaris wordt verantwoordelijk voor zowel het regelgevende als het commerciële deel. De commissaris rapporteert aan de World Motor Sport Council en relevante sportcommissies. Dat systeem zorgt voor minder noodzaak voor de FIA-president om zich direct te bemoeien met een serie en die kan dan meer tijd besteden aan het management van het geheel."

"Een Stewards Review Group gaat verbeteringen aan het steward-systeem bestuderen en zich ook toeleggen op de ontwikkeling van stewards door middel van training. Traditioneel had de World Motor Sport Council een directe rol bij onderzoeken naar overtredingen van de Sportieve Code, wat tijdrovend en controversieel kan zijn. We denken aan een nieuw disciplinair panel, dat incidenten onderzoekt, de hoofdpersonen hoort en dan aanbevelingen doet aan de World Motor Sport Council."