PSV vond Honda in 2008 niet goed genoeg

Keisuke Honda was zondag in het duel PSV - VVV-Venlo de man van de wedstrijd. Trainer Fred Rutten verklaarde na afloop openlijk dat hij de Japanner een interessante speler vindt voor zijn ploeg. PSV had Honda anderhalf jaar geleden echter al voor heel weinig geld kunnen aantrekken.

Sef Vergoossen, die in 2008 enkele maanden interim-trainer was in Eindhoven, tipte PSV destijds over Honda. Vergoossen was in Japan op verzoek van VVV-voorzitter Hai Berden op zoek naar jonge, veelbelovende Japanse spelers, maar bood Honda ook bij PSV aan. Op initiatief van de coach werd er op 15 januari 2008 zelfs speciaal voor zijn tijdelijke werkgever een oefenduel tussen VVV en PSV georganiseerd. Honda schoot in die wedstrijd al na een paar minuten een vrije trap in de kruising, maar PSV besloot toch af te zien van de aanvallende middenvelder.

"PSV heeft hem verder ook nog enkele trainingen gevolgd. Daaruit maakten ze op dat hij niet goed genoeg was," zegt Vergoossen in De Telegraaf. "Ze gingen voorbij aan mijn advies, ik had nota bene twee jaar met hem gewerkt! PSV had hem voor peanuts kunnen halen. Eeuwig zonde voor PSV, maar ik ben wel blij voor VVV."

"We waren al met Honda bezig toen Sef nog bij Nagoya Grampus Eight in Japan werkte," zegt Berden, voorzitter van VVV, over de situatie. "Toen hij echter onverwachts naar PSV ging, vond Sef dat hij het niet kon maken hem niet bij zijn nieuwe club voor te stellen. Wij hebben een goede deal kunnen maken met Nagoya (een opleidingsvergoeding van ongeveer 150.000 euro, red.) maar gezien zijn salaris als niet-EU-speler was het al met al toch een flinke investering. We stonden daarom open voor een deal met PSV, maar de interesse was absoluut niet wederzijds."

Nu zal PSV diep in de buidel moeten tasten om Honda te kunnen aantrekken. Berden verklaarde niet van plan te zijn om af te wijken van de vraagprijs van tien miljoen euro.