Coaches in Nederland krijgen meer vrijheid

De trainers in het Nederlandse betaalde voetbal zullen vanaf dit seizoen meer vrijheid krijgen om hun ploeg tijdens een duel langs de lijn te coachen.

Voortaan is het toegestaan om dit de gehele wedstrijd te doen, maar dan moeten de coaches wel in hun vak voor de dug-out blijven. Verder is het assistent-trainers of andere clubfunctionarissen niet toegestaan om de hoofdtrainer hierbij terzijde te staan.

"In het verleden mocht de trainer wel even in de zogenaamde technische zone coachen, maar moest hij daarna terug naar de bank", aldus Cees Bakker van de scheidsrechterscommissie van de KNVB maandag in Zeist.

"Met ingang van dit seizoen mag hij in zijn gebied blijven staan als hij dat wil. Maar hij mag dan alleen zijn ploeg coachen. Als hij kritiek levert op de arbitrage of op de tegenstander moet hij direct terug naar de bank of zelfs naar de tribune."

Bij het betreden van het speelveld zal de trainer nog altijd naar de tribune worden gezonden. "Alleen als de coach als een soort vredestichter het veld oploopt, zoals Gertjan Verbeek vorig seizoen bij Feyenoord deed, dan volgen er geen sancties", vertelt Bakker.