[LMS] Vooruitblik Algarve met Zwolsman

De volgende races in de populaire Le Mans Series zijn van 30 juli t/m 2 augustus a.s. op het Algarve Motor Park-circuit. Het is een praktisch nieuw (2008) circuit in de Portugese Algarve met een totale lengte van ongeveer 4,6 kilometer. Een vooruitblik met coureur Charles Zwolsman.

Het circuit is eigenlijk nergens vlak en dat maakt veel blinde bochten. En om het, volgens Charles, leuk te maken mét hoogte verschillen. "Vooral bocht 9 is met een nul G-val erg spectaculair, een enorme steile zwarte afdaling waardoor je in je stoel wordt gedrukt. Daarop gelijk een volgas linkerbocht met veel onderdruk in je buik."

"De race wordt verreden over 1000 kilometer, begint in de schemering van de avond en eindigt 's nachts. Tijdens de race kunnen naar verwachting snelheden bereikt worden van ruim 300 km/u", legt Zwolsman uit. Na zijn megaprestatie met het Kolles Audi R10-team in de 24 uur van Le Mans, overdenkt Zwolsman de komende wedstrijd. "Voor mij is dit prachtige circuit nieuw. Ik heb wat filmpjes van de baan bekeken en het ziet er niet makkelijk uit. Maar het is wel een mooi en uitdagend circuit."

Gevraagd wordt aan Zwolsman of het erg lastig is dat het circuit wat hoogteverschil heeft. "Dat is over het algemeen juist wel leuk. Bijna alle mooie circuits hebben hoogteverschil." Ga je in combinatie met enkele blinde bochten veel last krijgen van het langzamere verkeer? "Dat wordt lastig. Zeker in combinatie met het feit dat het een avondrace is."

Hoe staat het team ervoor in de stand? "Als Kolles Audi R-10-team staan wij met auto nr. 14 op een achtste plaats en individueel sta ik ook op een achtste plek in de competitie. Sinds Spa is die stand namelijk niet veranderd omdat de 24 uur van Le Mans niet meetelt voor de competitie." En wat denk je van de prognoses? "Vergeleken bij de 24 uur van Le Mans is dit weer een heel ander circuit. Het is de vraag of we hier ook zo sterk zullen zijn. Ik hoop zelf op een plaats in de top vijf."

Is het een voor- of nadeel voor de Kolles Audi R10 dat er minder kilometer gereden wordt dan op Le Mans? "In principe een nadeel, omdat er minder tijd is voor anderen om pech te krijgen. Maar het is niet een groot nadeel."

Hoe is het met je geblesseerde teammaat Narain Karthikeyan? "Het gaat goed met Narain. Hij werkt hard aan zijn herstel en kan zoals het er nu uitziet gewoon meedoen in Portugal en dat is goed nieuws." Karthikeyan sprong afgelopen juni over de pitmuur toen hij nog even naar het toilet wilde en daarbij schoot zijn schouder uit de kom. "Ik denk dat hij de volgende keer wel wat voorzichtiger zal zijn", grinnikt Zwolsman.

Het kan in Portugal heet zijn, is dat een probleem? "Nee gelukkig rijden we niet in een dichte auto, dus de hitte valt mee. Door de pauze in de LMS-competitie is het de afgelopen weken vrij rustig geweest. Daardoor heb ik extra kunnen trainen in de sportschool om te zorgen dat ik goed voor de dag kan komen in Portugal."

Heeft Zwolsman nog meer nieuws te melden? "Jazeker, mijn nieuwe website. Kijk maar eens op www.charleszwolsman.com."

Bron: Charles Zwolsman Racing Media Services
Website: www.charleszwolsman.com
Image credit: Marcel ten Caat / Planetlemans

Submitter:  Bron: FOK!sport