Oranje wint opnieuw test tegen Spanje

De Oranje-hockeymannen van bondscoach Michel van den Heuvel hebben hun testserie in Amsterdam afgesloten met een knappe 4-3-overwinning. Jeroen Hertzberger werd de matchwinner. Gisteren werd ook al gewonnen, met 3-2.

De start in het Amsterdamse Bos was zondagmiddag veelbelovend. Na 28 seconden lag de bal op de stip voor keeper Guus Vogels na een overtreding op Santi Freixa. De Catalaanse spits van Amsterdam klaarde zelf het klusje, 0-1. Precies een minuut stond het alweer gelijk na een veldgoal van Floris Evers die zich knap een weg baande in de cirkel van de Spanjaarden.

Na bijna twintig minuten spelen baarde een geweldige rush van Lucas Judge opzien vooral toen hij de bal wist te controleren en van links uit de cirkel op het doel schoot. Een klap die knap door keeper Francisco Cortes kon worden gekeerd. Het was de opmaat naar de eerste strafcorner in de wedstrijd, voor Nederland. Net als vrijdagochtend stond Taeke Taekema op scherp: 2-1. Vier minuten voor rust liet ook de Spanjaard Xavier Ribas zien wel raad te weten met een kans vanaf de kop van de cirkel: 2-2.

Vijf minuten na rust kreeg Oranje wederom een strafcorner, na goed voorbereidend werk van onder meer Geert Jan Derikx en Ronald Brouwer, die zijn tweehonderdste interland speelde. Spits en aanvoerder Teun de Nooijer was er als de kippen bij om de rebound te benutten, 3-2. Een knappe run en afwerking, ondanks een uitkomende Guus Vogels, van de Spaanse spits Victor Sojo zette beide partijen weer op gelijke hoogte.

Nadat Spanje een mogelijkheid om te scoren uit een strafcorner (Freixa) onbenut liet, sloeg Jeroen Hertzberger negen minuten voor tijd toe met een keihard backhandschot, 4-3. Nederland kwam goed weg toen Alberto Sala vijf minuten voor tijd net tekort kwam om een actie en passje van Freixa te benutten. Later zou Sala nogmaals net kort komen. Tussendoor sloeg Hertzberger bijna weer toe met zijn backhand, maar Cortes keerde de inzet van de Rotterdammer knap.

Karakteristieken

Nederland-Spanje 2-2 (4-3)

1' Freixa 0-1 (sb)
2' Evers 1-1
21' Taekema 2-1 (sc)
31' Ribas 2-2 (sc)
40' De Nooijer 3-2 (sc)