LeMond: "Hoe kan dit, Contador?"

Alberto Contador, die gisteren de tijdrit van Annecy won, wil niet ingaan op beschuldigingen van Greg Lemond. De voormalig wielrenner heeft een column in de Franse krant Le Monde geplaatst waarin hij vraagtekens plaatst bij de prestatie van Contador.

LeMond schreef: "Zondag, in de beklimming naar Verbier heeft Alberto Contador een snelheidsrecord gerealiseerd. Hij heeft 8,5 kilometer bergop, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5, afgelegd in 20 minuten en 55 seconden. Nooit heeft een renner in de Tour de France zo snel geklommen. Hoe verklaar je zo'n prestatie?"

Contador weigerde tot drie keer toe vragen te beantwoorden die gingen over de beschuldigingen van LeMond. In de bewuste column wordt ook een voormalig Festina-trainer aangehaald die in Liberation, een andere Franse krant, had uitgerekend wat het maximale zuurstofopnamevermogen (V O2-max) geweest moest zijn bij Contador tijdens de beklimming. Dat zou 99,5 milliliter per minuut per kilogram geweest zijn.

Een heel hoog getal, volgens LeMond: "Een cijfer dat nog nooit door een atleet, in welke sport dan ook, is bereikt. Het is alsof een mooie Mercedes de autosalon verlaat en een Formule 1-race wint." De Amerikaan wil dat Contador bewijst dat hij dergelijke waarden ook kan halen zonder gebruik van prestatieverhogende middelen.