[Special] Raymond 'Barney' van Barneveld

Bijna twintig jaar geleden kwam de doorbraak van de darter die de sport in Nederland en daarbuiten naar een hoog niveau zou tillen: Raymond van Barneveld. Tijd voor een terugblik op de carrière van een van de beste darters ter wereld.

We gaan terug naar 1990, het jaar waar Raymond 'Barney' van Barneveld voor het eerst aan een groot toernooi deel nam. In het België Open van dat jaar weet de postbode de kwartfinale te bereiken, niet een topprestatie als je de huidige waslijst met prijzen van hem ziet, maar dit was natuurlijk het begin van zijn carrière. Nog geen jaar later mocht Barney voor het eerst meedoen aan de Embassy (tegenwoordig Lakeside), maar hierin wist hij nog geen ronde verder te komen omdat Keith Sullivan hem uit het toernooi schopte.

De jaren daarna had Van Barneveld weinig succes, in 1992 en 1994 wist hij zich niet te plaatsen voor de Embassy, en in 1993 werd hij door de latere Embassy winnaar van dat jaar John Lowe al na één wedstrijd uit het toernooi geknikkerd. In 1995 wist Barney dan toch zijn eerste lichtpuntje in zijn carrière te vinden. Hij won de Grand Masters, en hij wist in de Embassy van dat jaar de finale te bereiken. Helaas verloor hij deze met 3-6 van Richie Burnett.

In 1997 won Van Barneveld zijn eerste prijs, de World Cup (WK van de Embassy darters) van dat jaar. In de komende jaren zou van Barneveld dan toch echt doorbreken, in 1998 stond hij opnieuw oog in oog met Richie Burnett, en wederom om de titel van de Embassy. Dit keer viel het kwartje aan de kant van de Nederlander. Het zou een spannende finale worden, na een gelijkspel (5-5) hakte Van Barneveld de knoop door. Barney wist te winnen in de tie-break met 4-2. Ook in 1999, 2003 en 2005 wist Barney de titel van de Embassy aan zijn naam te verbinden.

Toen de BBC in 2000 Van Barneveld (BDO) en Phil Taylor (PDC) uitnodigde om een toernooi te spelen waarin uitgemaakt werd wie nou echt de beste was, kreeg Barney een flinke dreun. De Nederlander verloor met 10-21 in legs van Phil Taylor. Dat was een breekpunt in zijn carrière. De rest van het jaar gooide Van Barneveld als een natte krant, er werd geen enkele prijs gewonnen. Maar toen Barney en Taylor elkaar weer tegen kwamen tijdens de halve finale van de Zwitserland Open wist Van Barneveld wat hem te doen stond, revanche nemen. En dat deed hij, hij gooide de sterren van de hemel. Uiteindelijk veegde Van Barneveld Taylor met 2-0 van de mat.

De jaren daarna speelde Barney aan de top. Vanaf 2001 won Van Barneveld negen titels bij de BDO, in totaal waren dit er elf. Nadat hij in 2006 de Lakeside finale van rookie Jelle Klaasen verloren had, stapte Van Barneveld over naar de PDC. De reden die hij aanwees om dit te doen was omdat hij dan vaker tegen Taylor kon spelen. De eerste jaren in de PDC gingen prima, hij kon vier kampioenschapbekers op de schoorsteenmantel plaatsen.

Barney werd de nieuwe aanvoerder van de ranglijst, maar de status deed hem weinig goeds. De Nederlander wist in 2008 geen enkel tv-toernooi te winnen en verloor hij van tegenstanders die hij normaal van het bord veegt. Van Barneveld besloot even twee maanden weg te gaan van het darten en die periode van rust had hem goed gedaan. Hij bereikte op 3 januari dit jaar de finale van het PDC World Championship, maar verloor daarin kansloos met 7-1 van Phil Taylor.

Toch had Barney in het toernooi een prestatie neergezet waar Taylor vaak op gejaagd heeft. Hij presteerde het om in de kwartfinalepartij tegen Jelle Klaassen een negendarter te gooien. Dat had op Ladbrokes World Darts Championship nog niemand eerder gedaan. Hierdoor won zijn carrière nog meer aan glans en mag hij met recht een van de beste dartspelers ter wereld genoemd worden.

Erelijst van Raymond van Barneveld

BondToernooiJaar
BDOThe Embassy1998, 1999, 2003, 2005
BDOInternational Darts League2003, 2004, 2006
BDOWinmau World Masters2001, 2005
BDOBavaria World Darts Trophy2003, 2004
BDODoeland Grand Masters2001, 2003, 2004
PDCLadbrokes.com WK 2007
PDCPlayers Championship2007
PDC Las Vegas Desert Classic2007
-Masters of Darts2007
Submitter:  Bron: FOK!sport