UCI kan Rasmussen niet weren

De internationale wielrenunie UCI gaat zich niet verzetten tegen de terugkeer in het peloton van Michael Rasmussen.

Rasmussen, die in 2007 in de gele trui uit de Tour de France werd gehaald door zijn toenmalige team Rabobank, heeft zijn tweejarige schorsing er zaterdag opzitten. De renner zat de schorsing uit vanwege het niet correct vermelden van zijn verblijfplaatsen, een overtreding van het dopingreglement. Als een renner dit reglement overtreedt, moet hij een jaarsalaris betalen aan de UCI. Dit heeft Rasmussen niet gedaan.

De UCI is daarom van mening dat de Deense klimmer niet mag terugkeren in het peloton, maar ziet weinig mogelijkheden om dit te voorkomen. Een andere overtreder van het reglement, de Kazach Aleksandr Vinokoerov, stapte recentelijk naar het internationale sporttribunaal CAS om terugkeer af te dwingen zonder het betalen van een jaarsalaris, en kreeg hierin gelijk van het CAS. Het tribunaal moet zich nog wel uitspreken over de vraag of de renners daadwerkelijk aan deze bepaling gehouden kunnen worden. Tot die tijd moeten renners als Vinokoerov en Rasmussen gewoon kunnen fietsen, aldus het CAS.

De UCI ziet hierdoor weinig mogelijkheden de terugkeer van Rasmussen te verhinderen. "De UCI blokkeert een terugkeer niet, maar verwerpt wel de opstellingen van Rasmussen en Vinokoerov", aldus een verklaring van de UCI.