Fränk Schleck wint koninginnenrit

Fränk Schleck heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het betrof de koninginnenrit die ging over vijf cols, één van de tweede en vier van de eerste categorie. Alberto Contador bleef de leider in het algemeen klassement.

Tijdens de eerste beklimming van de dag, de Cornet de Roseland van eerste categorie, ontstond een grote kopgroep, die tijdens de afdaling no groter werd tot uiteindelijk 22 renners. Hieronder waren onder meer drager van de bergtrui Franco Pellizotti, Jurgen Van Den Broeck en Denis Menchov. Opvallend was dat Cadel Evans meteen achteraan in het peloton bungelde. Hij zou uiteindelijk op grote achterstand finishen. Ook Thor Hushovd maakte deel uit van de kopgroep, hij besloot in de afdaling zelfs er alleen van door te gaan.

De drager van de groene trui reed in zijn eentje de tweede beklimming van de dag omhoog, de Col des Saisies van eerste categorie. Hij komt als eerste boven en in de afdaling blijkt het spekglad. Denis Menchov gaat onderuit maar hij weet weer terug te komen in de achtervolgende groep. Kenny van Hummel heeft minder geluk, de drager van de rode lantaarn ging in dezelfde bocht als Menchov onderuit en moest met een knieblessure de Tour verlaten. Ook op de derde beklimming van de dag, de Cote de Araches van tweede categorie, kwam Hushovd als eerste boven. Nadat de Noor ook bij de tweede tussensprint punten voor de groene trui had gepakt liet hij zich langzaam terugzakken.

Op de vierde beklimming, de Col de Rommes, barstte het geweld van de klassementsrijders los. Gedurende de klim werden langzaam alle vluchters ingelopen, de Belg Van Den Broeck bleef nog het langst vooruit. Carlos Sastre was de eerste van de toppers die in de aanval ging, maar moest al snel zijn actie bekopen en lossen. Niet veel later waagde Andy Schleck een poging, en hij kreeg al direct Contador mee. Ook Fränk Schleck, Andreas Klöden, Lance Armstrong, Bradley Wiggins en Rigobertu Uran sloten aan. De laatste drie moesten echter lossen, waardoor er een kopgroep van vier ontstond.

In die volgorde begon men aan de laatste berg van de dag, de Col de la Colombière. Daarop plaatst Contador een aanval, maar de broertjes Schleck besluiten te proberen het gat dicht te rijden. Dit heeft tot gevolg dat Klöden het tempo niet meer kon volgen. Toen Contador dit zag liet hij zich terugzakken tot de twee Luxemburgers. In de afdaling slagen Armstrong en Vincenzo Nibali erin Klöden bij te halen. De sprint om de dagzege word gewonnen door Fränk Schleck, voor Contador en Andy Schleck. Andy stijgt nu naar de tweede plaats in het klassement, terwijl Fränk nu derde staat.

Uitslag zeventiende etappe:

#NaamPloegTijd
1 Fränk SchleckTeam Saxo Bank4:53,54
2Alberto ContadorAstanaz.t
3Andy SchleckTeam Saxo Bankz.t
4Vincenzo NibaliLiquigas+ 2,18
5Lance ArmstrongAstanaz.t
6Andreas KlödenAstana+ 2,27
7Bradley WigginsGarmin – Slipstream+ 3,07
8Christophe MoreauAgritubel+ 4,09
9Christian Vande VeldeGarmin – Slipstream+ 4,09
10Rémi PauriolCofidis+ 6,10
42Joost PosthumaRabobank+ 11,50

Algemeen klassement na zeventiende etappe:

#NaamPloegTijd
1Alberto ContadorAstana72:27,09
2Andy SchleckTeam Saxo Bank+ 2,26
3 Fränk SchleckTeam Saxo Bank+ 3,25
4Lance ArmstrongAstana+ 3,55
5Andreas KlödenAstana+ 4,44
6Bradley WigginsGarmin – Slipstream+ 4,53
7Vincenzo NibaliLiquigas+ 5,09
8Christian Vande VeldeGarmin – Slipstream+ 8,08
9Christophe Le MevelFrancaise Des Jeux+ 9,19
10Mikel AsterlozaEuskaltel – Euskadi+ 10,50
Submitter:  Bron: FOK!sport