Van Hummel net op tijd binnen, Napolitano niet

Kenny van Hummel heeft de Pyreneeën overleefd. De sprinter van Skil-Shimano hield vandaag uiteindelijk 3 minuten over. Danilo Napolitano kwam wel te laat binnen.

Van Hummel werd vandaag bij aankomst bij de teambus met applaus begroet. Hij mag nu met het vliegtuig mee naar Limoges, waar dinsdag de Tour weer verder gaat. "Ik dacht onderweg: Of ik ga naar huis, of ik blijf in de Tour. Het zijn allebei mooie vooruitzichten, maar ik blijf toch het liefste nog even hier," aldus Van Hummel die 38 minuten na winnaar Fedrigo over de streep kwam. Napolitano haalde de tijdslimiet niet en is na Koldo Fernandez de tweede sprinter die gedwongen de Tour moet verlaten.

Ploegleider Merijn Zeeman had de hele dag achter van Hummel gereden: "Het was een gekkenhuis. Hij heeft 100 kilometer alleen gereden, met de jury er bovenop. Ik kon niks, alleen maar motiveren en voor eten en drinken zorgen. Kenny is als een 'kamikaze' de Tourmalet afgedaald." In het klassement staat Van Hummel met een achterstand van 1:59.32 op de 171ste en laatste plaats.