Vatanen wil nieuw tijdperk voor FIA

Ari Vatanen wil als hij wordt gekozen als nieuwe FIA-president een nieuw tijdperk inluiden in de verstandhouding met de Formule 1-teams. De Fin gelooft in samenwerking om de sport beter te maken.

"De laatste twee jaar zijn we meer op het slagveld geweest dan op normale grond," zei Vatanen op de Nürburgring. "Mijn doel is om een vriendelijker koers te gaan varen en eenheid te creëren. We moeten dingen niet nodeloos ingewikkeld maken. Het kan niet zo zijn dag ego's en overwinningen in machtspelletjes de toekomst van de sport gaan bepalen."

"Het parallelle F1-circuit is echt en als dat vorm krijgt, dan is dat het einde van de FIA zoals we dat nu kennen en iedereen, zelfs die in het parallelle circuit, zullen er op achteruit gaan. Het is nu tijd om het verstand hoogtij te laten vieren en wat nederigheid en vergeving zou niet verkeerd zijn."

Vatanen is in Duitsland om zijn plannen voor de toekomst te ontvouwen en daarvoor spreekt hij met alle teambazen. Hij hoopt dat hij als FIA-president gekozen wordt. In ieder geval een van zijn plannen heeft hij al kenbaar gemaakt en dat is dat hij de stemprocedure vereenvoudigd, zodat een FIA-president eenvoudiger afgezet kan worden. Daarvoor gaat hij het kabinet-systeem opheffen waarbij een FIA-president 22 officials naar voren moet schuiven.