Gesink: "Straks voor tv begint de ellende"

Voor Robert Gesink zit de Tour er na vandaag op. Hij liep een gebroken pols op bij een valpartij. De renner verwacht dat het besef pas later komt.

"Het besef komt straks thuis wel," aldus Gesink, die donderdag naar huis vliegt. "Misschien moet het echte besef nog komen. Ik ben nu beduusd van het hele gebeuren. Het lijkt allemaal nog zo onwerkelijk. Ik heb zo intens naar deze Tour toe geleefd en er zoveel voor gedaan dit seizoen. En dan verpest zo'n stom moment alles in een klap. Je gaat het misschien straks pas echt beseffen. Ik vermoed wel dat als ik thuis voor de buis zit de ellende echt begint. Die confrontatie zal moeilijk zijn. Ach, misschien kijk ik wel helemaal niet. Mijn progamma van de komende weken zal ik straks invullen."

Gesink verteld dat hij het moment nog precies kan terughalen. "Ik herinner me alles. Nee, ik ben niet geduwd of wat dan ook. Het was gewoon een heel knullig moment. In de afdaling van het tweede colletje van de dag werd ineens heel hard geremd. Ik zat op het verkeerde moment op de verkeerde plek, kon niet meer goed remmen en ineens sloeg ik over de kop. Ik was de meest ongelukkig van het hele peloton op dat moment. Aanvankelijk dacht ik dat het nog meeviel. Ik zag direct al die schaafwonden en dat is nog tot daar aan toe. Maar al snel begon mijn linkerpols heel erg pijn te doen. Met die hand probeerde ik mijn val te breken. Dat is funest geweest."

De coureur wist meteen dat het einde verhaal was voor de Tour."Ja eigenlijk wel. Twee maanden geleden is mijn zus met mountainbiken gevallen en daarbij brak zij ook een pols. Dat zag er eigenlijk identiek uit. Haar pols werd heel snel dik. Ze kon niets meer vast houden. Dat beeld spookte steeds door mijn kop toen ik samen met Grischa en Joost probeerde terug te keren. Maar je hoopte tegen beter weten in een beetje op een wondertje. Misschien valt het straks allemaal wel mee en kan ik doorgaan, bedacht ik me ook. Ik wilde persé uitrijden en dan zouden we wel verder zien."

Gesink praat al hardop over de Vuelta, waarin hij vorig jaar zevende werd. "Ik wil vooruit kijken en niet bij de pakken neer zitten. Het seizoen is nog lang en er komt nog een grote ronde, die me bovendien goed ligt. Het woord 'Vuelta' was het eerste wat in me opkwam toen ik het slechte nieuws hoorde. Verder heb ik er nog met niemand over gesproken. Maar ik heb begrepen dat het medisch haalbaar kan zijn. De ploeg voor Spanje is nog lang niet bekend, maar ik weet wel dat er heel veel zijn, die er graag naar toe gaan. Misschien wil de ploeg daar wel met een echte kopman gaan rijden. Dan ben ik graag beschikbaar."