'FIA wilde voor nieuwe teams Cosworth-motor'

De soap genaamd Formule 1 heeft vandaag een nieuwe episode gekregen nu in de Daily Telegraph teleurgestelde teambazen van de afgewezen teams er op wijzen dat de FIA alleen renstallen met een Cosworth-motor heeft gekozen.

Enkele van de afgewezen teams zouden voor de motoren in zee willen gaan met Ferrari, Renault of McLaren-Mercedes. Toen de ruzie in de Formule 1 op zijn hoogtepunt was, lagen juist deze teams in de clinch met de FIA. "We werden verteld dat als we in 2010 op de grid wilden staan we een driejarig contract met Cosworth zouden moeten sluiten," zei een afgewezen team in de Britse krant.

Een ander team zei: "We hadden de mogelijkheid om een Renault, Mercedes of Ferrari-motor te verkrijgen. Het werd me duidelijk gemaakt dat er een verplichte conditie was dat Cosworth de enige motorleverancier zou worden."

Omdat de FIA onafhankelijk wilde blijven was het zaak dat er een nieuwe motorleverancier haar (r)entree in de Formule 1 zou maken. "De hele grid zou bestaan bij de gunst van de autofabrikanten en geen enkel nieuw team zou zonder hun toestemming de sport binnen kunnen treden."

Cosworth ontkende dat het samenspande met de FIA om als motorleverancier nieuwe teams aan zich te binden. "Op geen enkele manier heeft de FIA op dit punt voor de nieuwe deelnemers in de Formule 1 eisen gesteld."