[NHL] Free Agent Frenzy samenvatting

1 en 2 juli staan in de NHL bekend als Free Agent Frenzy. De zogeheten Unrestricted Free Agents, spelers die geheel contractvrij zijn en mogen tekenen waar ze willen, worden in die twee dagen overspoeld met aanbiedingen van NHL-clubs. Zo ook dit jaar.

Jay Bouwmeester heeft een contract getekend bij de Calgary Flames. Bouwmeester was een unrestricted free agent, waardoor hij op 1 juli bij de Florida Panthers kon vertrekken. De Panthers ruilden Bouwmeester echter weg naar de Calgary Flames voor een draft pick uit de derde ronde en verdediger Jordan Leopold, waardoor de Flames hem voor 1 juli een nieuw contract mochten aanbieden. Vlak voor 1 juli tekende Bouwmeester alsnog een contract bij de Flames. De aanvallende verdediger tekende een contract van vijf jaar tegen een jaarsalaris van 6,6 miljoen dollar.

Mike Komisarek (27), de sterke verdediger die afgelopen seizoen voor de Montréal Canadiens speelde, tekende bij de Toronto Maple Leafs. Hij kwam een vijfjarig contract overeen. Komisarek is een fysiek sterke verdediger die zich aanvallend weinig met het spel bemoeit. Dat fysieke was precies waar General Manager Brian Burke naar op zoek was. Met dezelfde aankoopstrategie bezorgde hij de Anaheim Ducks de Stanley Cup in 2007. Komisarek deelde ondanks het missen van 16 wedstrijden vanwege een blessure 191 bodychecks uit en blockte 207 schoten.

De Edmonton Oilers hebben een tweede ervaren doelman aangetrokken. Naast de zeer ervaren Dwayne Roloson hebben zij nu Nikolai Khabibulin (36) aangetrokken voor vier jaar. In deze periode gaat Khabibulin 15 miljoen dollar verdienen. De Chicago Blackhawks, zijn vorige team, wilden hem ook graag zijn contract laten verlengen, maar wilden niet verder gaan dan een éénjarig contract, gezien de leeftijd van de doelman. De Oilers nemen dat risico graag voor The Bulin Wall die nog altijd te boek staat als een topgoalie.

John Madden en Marian Hossa tekenden bij de Chicago Blackhawks. Madden is een ervaren verdedigend ingestelde center. Hij tekende een contract voor één jaar. Hossa is een veelscorende right wing die vorig jaar meer dan veertig goals scoorde bij de Detroit Red Wings. Hij ging van de Pittsburgh Penguins naar de Detroit Red Wings omdat hij dacht daar de meeste kans op de Stanley Cup te hebben, maar verloor ironisch genoeg in de Stanley Cup finales van diezelfde Penguins. Hossa tekende voor twaalf jaar, tegen een salaris van ruim vijf miljoen dollar per jaar.

De Minnesota Wild hebben zich verzekerd van de diensten van Martin Havlat. Havlat tekende voor zes jaar en gaat 5 miljoen dollar per jaar verdienen. De Wild zochten een vervanger voor de vertrekkende winger Marian Gaborik, die bij de New York Rangers tekende. Havlat is net als Gaborik een blessuregevoelige speler die als hij fit is een aanwinst is voor elk team in de NHL met zijn snelheid, lenigheid en scorend vermogen. Gaborik tekende voor vijf jaar en 7,5 miljoen dollar salaris per jaar.

De Montréal Canadiens hebben Brian Gionta en Mike Cammalleri aangetrokken. Ex-Devils-speler Gionta wordt herenigd met ex-Devils-speler Scott Gomez en tekende voor vijf jaar tegen een jaarsalaris van vijf miloen. Mike Cammalleri, die vorig jaar een goed jaar draaide bij de Calgary Flames, tekende ook voor vijf jaar, maar gaat iets meer verdienen: zes miljoen per jaar. De Canadiens waren druk op de transfermarkt, want zij trokken ook verdediger Hal Gill, die afgelopen seizoen de Cup pakte met de Pittsburgh Penguins, aan voor twee jaar (2,25 miljoen per jaar) en wisten verdediger Jaroslav Spacek voor drie jaar vast te leggen (bijna vier miljoen per jaar).

De tweelingbroers Henrik en Daniel Sedin tekenden een hernieuwd contract bij de Vancouver Canucks. De 28-jarige Zweden, die altijd samen speelden als respectievelijk center en left wing, tekenden beide voor vijf jaar met een jaarsalaris van 6,1 miljoen dollar. Elk van de broers scoorde afgelopen seizoen 82 punten in 82 wedstrijden. De Canucks konden mede door deze deal verdediger Matthias Ohlund echter niet behouden. Die tekende namelijk voor zeven jaar bij de Tampa Bay Lightning. Ohlund gaat bij de Lightning bijna vier miljoen dollar per jaar verdienen. Een dergelijke deal zat er vanwege de salary cap niet in bij de Vancouver Canucks.

Submitter:  Bron: FOK!sport