Dekker: "Ik vind het heel vreemd"

Het is nog maar de vraag of Thomas Dekker zijn carrière als wielrenner kan voortzetten. Gisteren werd namelijk bekend gemaakt dat de renner, die in het verleden voor Rabobank reed, in 2007 het verboden middel dynepo heeft gebruikt.

De internationale wielrenunie (UCI) waren verdachte bloedwaarden van Dekker, die in 2008 en 2009 aan het licht kwamen, een reden om de staal uit 2007 nogmaals aan een test te onderwerpen. Dit werd aan de hand van nieuwe en verbeterde methoden gedaan. Uiteindelijk is dus gebleken dat de Nederlander dynepo heeft gebruikt.

"Dit is een heel raar verhaal," liet Dekker in een eerste reactie weten. "Ik werkte nog een laatste training rondom Lucca af voordat ik in de namiddag naar Monaco zou vliegen. Toen ik terugkwam van de training werd ik door Anne Gripper (antidopingmanager van de UCI, red.) gebeld. Zij vertelde me dat ik in december 2007 positief had getest op epo. Ik heb het hele verhaal aangehoord. Dan zak je wel even door de grond. Ik heb vervolgens direct de ploeg op de hoogte gesteld."

Dekker snapt niet hoe hij positief op het gebruik van EPO heeft kunnen testen. "Ik vind het allemaal heel vreemd. Ik weet niet wat er precies aan de hand is, maar ik heb het gevoel dat ik geflikt word. Op de dag dat ik naar de Tour vertrek komt ineens dit verhaal opduiken. Hoe kan een staal die in 2007 is onderzocht en negatief is verklaard nu opeens opnieuw worden getest? Hier klopt iets niet. Ik ben in Milaan om met mijn advocaat te overleggen welke stappen ik kan ondernemen."