Nederland verspeelt voorsprong tegen Italië

De eerste confrontatie met Italië in de World League is voor de Nederlandse volleyballers teleurstellend verlopen. Oranje kwam op een 2-0 voorsprong in sets, maar had vervolgens geen antwoord op de wissels aan Italiaanse kant. Het werd 25-21, 25-23, 19-25, 15-25 en 9-15.

Met Jan-Willem Snippe als invaller voor de geblesseerde Robert Horstink ging de strijd in de openingsset tot 16-16 gelijk op. Beide ploegen wisten geen grote servicedruk te ontwikkelen en de aanvallers waren aan beide kanten uitstekend op dreef. Maar bij de ontknoping zorgden een ace van Kay van Dijk en een blok van Rob Bontje voor het beslissende gaatje. En heftige protesten van Italiaanse kant over een arbitrale beslissing bij 24-21 mochten niet baten, 25-21.

Geweldige verdedigende acties, zowel van Nederland als van de Italianen, typeerden de tweede set. Het publiek genoot met volle teugen en toen invaller Jeroen Rauwerdink zowel het 24e als het 25e punt scoorde, zat niemand in het bloedhete Eindhovense Indoor Sportcentrum meer op zijn stoel, 25-23.

In set nummer drie gooide de Italiaanse coach Andrea Anastasi het over een andere boeg. Hij verving spelverdeler Sintini voor de jonge Travica en bracht diagonaalspeler Lasko voor Gavotta. Die ingrepen hadden het gewenste effect want Nederland werd met duidelijk verschil verslagen, 19-25. En ook in de vierde set kon de ploeg van Peter Blangé niet tegen de herboren Italiaanse ploeg op. De Nederlandse bondscoach Blangé wisselde veel, maar kreeg zijn onzeker acterende ploeg niet aan de praat, 15-25.

In de vijfde set mochten Niels Klapwijk en Jeroen Rauwerdink in de basis beginnen, maar ook dat bracht geen ommekeer. De Italianen serveerden goed en blokten slim, waardoor de Nederlandse aanval lam werd gelegd, 9-15. Zondag speelt Oranje opnieuw tegen de Italianen. De wedstrijd begint dan om 15.00 uur in het Indoor Sportcentrum van Eindhoven.

Submitter:  Bron: FOK!sport