McLaren: "Omstandigheden nekken KERS"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is van mening dat de omstandigheden er voor hebben gezorgd dat het Kinetic Energy Recovery System in de Formule 1 geen succes is. Bij de vorige Grand Prix in Engeland maakte alleen Ferrari er nog gebruik van.

Sommige teambazen noemen de technologie een flop, omdat het systeem volgend jaar al weer verdwijnt. Whitmarsh wil niet verder gaan dan te stellen dat het een verspilling van geld is voor een initiatief dat door de juiste omstandigheden is mislukt. "Het concept voor KERS was denk ik goed voor de Formule 1, maar twee jaar geleden liep het al uit de hand door te technologische openheid. Iedereen behalve Williams wilde het toen in de ban doen" zei de Brit.

"Eind vorig jaar was het iedereen behalve BMW. Wij zijn er altijd heel flexibel in geweest en in deze twee situaties waren we er tegen. De regels zijn niet erg strikt op dit gebied, dus ze bieden een uitdaging om binnen de gewichtslimiet en de beperkte ruimte in een auto een systeem te bouwen met de beperkingen in vermogen en energie en er nog mee te presteren ook."

"En als je er nu op terugkijkt, dan hebben we met z'n allen er ongelofelijk veel geld aan verspild. Temeer omdat we KERS volgend jaar niet meer gaan gebruiken. De meerderheid van de teams wil er nu vanaf en dat is jammer, want we hebben er veel tijd en moeite in gestoken om het in de auto te bouwen. Het is jammer, maar we gaan voor de samenwerking binnen de FOTA en daar past het gebruik van veto's bij dit soort dingen niet bij."