FOTA heeft plan voor alternatieve raceklasse

Toyota-teambaas en vice-voorzitter van de FOTA John Howett heeft tegenover autosport.com voor het eerst openlijk gesproken over het opzetten van een eigen raceklasse door de FOTA. De Brit stelt dat de Formule 1-teams behoefte hebben aan een stabiele leiding en dat is de FIA nu niet.

"Ik denk dat de FOTA de dingen wil doen die goed zijn voor de sport en de fans. We willen het beleid in de Formule 1 stabiliseren en de sport op een goede manier leiden, zodat de problemen die we de afgelopen twee à drie jaar hadden verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Dat is een fundamentele zaak."

Komende vrijdag maakt de FIA bekend welke teams er in 2010 in de Formule 1 aan de start staan Howett maakt zich er niet druk om of Toyota er wel bij zal zijn. "Het is niet geheel in onze handen en ik voel me er wel rustig bij, want ik zie vele positieve zaken. We hebben stabiel beleid nodig en dat is wat alle FOTA-teams willen. Als dat niet gebeurt dan moeten we de alternatieve scenario's ontvouwen en deze bieden ook een goede toekomst voor de motorsport."

De optie van het opzetten van een alternatieve raceklasse kan vrijdag opeens erg reëel worden. "Als we in deze positie gedrongen worden, dan moet het als defensieve strategie deel zijn van onze plannen en dat is het geval." Hiermee stelt Howett dat er binnen de FOTA duidelijk is gesproken over wat te doen als de FIA niet de eisen van de teams accepteert. De Brit wilde niet zeggen of er al een heel nieuw plan ligt en welke circuits er bij horen.