Volleyballers willen stunten tegen VS

Na vijf jaar afwezigheid maken de volleyballers van Oranje komend weekend hun rentree in de World League. Zaterdag 13 juni en zondag 14 juni is olympisch kampioen Amerika in het Rotterdamse sportpaleis Ahoy de tegenstander. Zaterdag begint de wedstrijd om 17.00 uur, zondag om 15.00 uur.

"Ik ben erg blij dat we weer meedoen," zegt bondscoach Peter Blangé. "Deelname aan de World League is essentieel om de huidige ploeg te laten groeien. Het is ook van het grootste belang dat we er voorlopig bij blijven. Daarom moeten we goed presteren en zou het mooi zijn wanneer het Nederlandse publiek zich van z’n beste kant laat zien."

Peter Blangé weet waar hij over praat, want de recordinternational was zelf tijdens de eerste World League in het jaar 1990 al van de partij. Zijn ervaring in deze slopende landencompetitie zal zijn ploeg in de komende weken goed van pas komen. Blangé vindt het prachtig dat Oranje komend weekend het bal mag openen met twee duels tegen Olympisch kampioen Amerika in Rotterdam. "Ik ben zelf vorig jaar bij de Olympische Spelen in China geweest en heb de Amerikanen daar goud zien winnen. Ik ben dus wel aardig op de hoogte van hun kwaliteiten. De verantwoordelijkheden zijn goed verdeeld en de mentaliteit is buitengewoon. Maar deze ploeg zal ook gaan ondervinden hoe moeilijk het is om vier jaar lang het predicaat olympisch kampioen te moeten dragen. We zijn zeker niet kansloos. Ik heb het gevoel dat we in deze World League af en toe kunnen stunten."

Jeroen Trommel, de aanvoerder van Oranje, speelde in het afgelopen seizoen bij BSB Istanbul samen met twee olympisch kampioenen, Ryan Millar en Scott Touzinsky. "Het is voor mij dan ook extra leuk om de World League tegen Amerika te openen. Dat team bestaat uit vele toppers die allemaal in sterke competities spelen. Het gekke is dat de Amerikanen bij hun clubs niet altijd de grote uitblinkers zijn, maar als nationaal team steeds een geweldig collectief vormen."

De laatste keer dat Nederland en Amerika bij een officieel kampioenschap tegenover elkaar stonden, was tijdens de Olympische Spelen van 2004. Toen won Amerika met 3-0. Daarna speelden de twee landen in 2005 vijf oefenwedstrijden waarvan Nederland er drie wist te winnen.

Submitter:  Bron: FOK!sport