[LMS] Le Mans: De Nederlanders

Ook dit jaar zullen er weer een groot aantal Nederlanders deelnemen aan de 24 uur van Le Mans. Vorig jaar won het Nederlandse team Van Merkensteijn Sport nog de LMP2-klasse.

Teams:
Snoras Spyker Squadron
Het Nederlandse automerk Spyker zal met één auto deelnemen in de LMGT2-klasse. De afgelopen jaren boekte het team geen grote successen op Le Mans, maar met bijna een volledige Nederlandse bezetting probeert het team het dit jaar weer. Jarek Janis zal samen met zijn twee Nederlandse teamgenoten de auto besturen. De auto zal rond rijden met startnummer 85.

Coureurs:
Charles Zwolsman
Charles Zwolsman zal dit jaar voor het eerst deelnemen aan Le Mans. De coureur zal uitkomen voor het privateer team van Collin Kolles met een Audi R10 met startnummer veertien. Er wordt niet verwacht dat het team zal mee strijden om het podium, maar wel dat het team in de voorste regionen zal strijden. Zwolsmans is dit jaar al het gehele seizoen een vaste rijder voor het team van Kolles in de Le Mans Series.

Christijan Albers
Ook Christijan Albers zal plaats nemen in een auto van Collin Kolles. Na een minder succesvolle periode in de DTM in 2008, heeft ook Albers een plaatsje gevonden in de Le Mans Series. De Eindhovenaar kent Kolles nog van zijn periode in de Formule 1, waar Kolles zijn teambaas was. Albers neemt plaats in de nummer vijftien auto en zal met Zwolsman gaan strijden om de eer van het team en een eventuele podiumplaats.

Jeroen Bleekemolen
Jeroen Bleekemolen zal één van de twee Nederlandse coureurs zijn in het Nederlandse Spyker-team. Bleekmolen is toegevoegd aan het team als derde rijder in de auto met startnummer 85. De andere twee coureurs, Tom Coronel en Jarek Janis, doen met Spyker ook mee aan de Le Mans Series. De coureur is normaal gesproken actief in de A1GP, maar heeft wel ervaring met het racen in toerwagens.

Jos Verstappen
Jos Verstappen won vorig jaar nog de LMP2-klasse met de Porsche RS Spyder van het Van Merkensteijn Sport-team. Dit jaar zal de coureur deel uitmaken van het fabrieksteam van Aston Martin en zal hij een poging doen om de overwinning binnen te halen ten koste van Audi en Peugeot in de LMP1-klasse. Verstappen zal te herkennen zijn aan de auto met nummer 008.

Michael Vergers
Ook Michael Vergers is een vrij onbekende naam bij de Nederlandse autosport fans. De in Engeland woonachtige coureur rijdt voornamelijk in de Le Mans Series voor Virgo Motorsport in een Ferrari F430 GT met startnummer 96. Hiermee komt het team uit in de LMGT2-klasse. In 2006 won de coureur nog de LMGT2 voor het team van Barazi Epsilon. Het team is een grote favoriet om de titel op Le Mans te pakken, van de afgelopen jaar vijf verreden races, won het team er vier.

Tom Coronel
Tom Coronel is één van de twee vaste Le Mans Series-rijders voor het Snoras Spyker Squadron-team. Coronel is momenteel actief in het WTCC en de Le Mans Series en zal proberen om een zo goed mogelijk resultaat te scoren met het Nederlandse teams met startnummer 85.

Xavier Maasen
De meest onbekende Nederlander in het rijtje coureurs is Xavier Maasen. Maasen zal zijn debuut maken in de 24 uurs-wedstrijd en rijdt momenteel verdienstelijk in het FIA GT-kampioenschap, waar hij derde staat. De coureur zal voor Luc Alphand Aventures in de LMGT1-klasse uitkomen in de auto met nummer 73.

Peter Kox
Peter Kox is op het laatste moment toegevoegd aan het fabrieksteam van Aston Martin. Hiermee is de ervaren Le Mans coureur teamgenoot van Jos Verstappen en zal ook hij waarschijnlijk mee gaan doen om de prijzen. De coureur heeft al meerdere malen op het podium gestaan bij Le Mans en zal dat ook dit jaar proberen te doen. Kox zal rond rijden met nummer 009.

De volledige lijst met deelnemers is hier te vinden.

Submitter:  Bron: FOK!sport