Mallya wil schorsing door FOTA terugdraaien

Force India-teambaas Vijay Mallya heeft de vice-voorzitter van de FOTA John Howett gevraagd om de schorsing van zijn team op te heffen. Zondag werd duidelijk dat de FOTA Force India geschorst heeft omdat het team zich onvoorwaardelijk voor 2010 ingeschreven heeft.

"Ik heb met Dr. Mallya gesproken en ik heb het standpunt van de leden van de FOTA verteld," zei Howett. "Hij was erg duidelijk over zijn toewijding richting de FOTA en heeft ons verzocht de schorsing te herzien, omdat hij volledig lid van de FOTA wil zijn. Ik kan daar niet alleen over beslissen, dus ik breng zijn standpunten over aan de andere leden."

Mallya gaf in Turkije aan dat hij zich wel onvoorwaardelijk in moest schrijven vanwege de bankgaranties. "John Howett vertelde me vandaag dat de andere leden afgelopen week een teleconferentie hadden en toen besloten hebben om ons te schorsen, omdat we ons inschrijving van voorwaardelijk naar onvoorwaardelijk veranderd hebben."

Naast Force India is ook Williams door de FOTA geschorst, maar Mallya stelt dat de situatie van zijn team anders is. "Ik was volledig transparant richting de FOTA en heb hen alle kopieën gegeven van mijn communicatie richting de banken en de advocaten. Het is gewoon zo dat de Formule 1 net als andere bedrijven rust op de bankiers die constant geld er instoppen. Je gaat naar de bank en je toont je bronnen van inkomsten. Zowel de inkomsten van de sponsordeals als de televisiegelden van de FOM."

"Deze twee bronnen verzekeren je er van dat je geld kunt lenen bij de bank en dat was onder druk komen te staan als onze inschrijving niet geaccepteerd was. We kregen het juridische advies dat Force India mogelijk contractbreuk pleegt als het zich onder voorwaarden inschrijft in plaats van zoals normaal onvoorwaardelijk. Dit alles is medegedeeld aan de FOTA."

Mallya kan nog niet zeggen of zijn verzoek gehonoreerd wordt. "Als ze het accepteren, dan is het prima en als ze het niet accepteren, dan slaap ik er niet minder om. Ik doe wat goed is voor Force India, ten eerste omdat ik mijn wettelijke verplichtingen na kom. Ten tweede heb ik een verplichting richting het team en het bedrijf, en als er niet geracet wordt, dan is er geen bedrijf meer. Onder deze omstandigheden deed ik wat ik moest doen. Als de FOTA het niet accepteert, dan is dat jammer."