[RG] Nadal en Ivanovic uitgeschakeld

Robin Söderling heeft voor een grote verrassing gezorgd door Rafael Nadal te verslaan. Nadal, die 31 achtereenvolgende wedstrijden op Roland Garros had gewonnen, ging in vier sets ten onder tegen de Zweed.

Söderling begon ijzersterk en zette Nadal al vroeg onder druk met goed serveerwerk en krachtige groundstrokes. Dit resulteerde in een overtuigende 6-2 setwinst en het eerste setverlies voor Nadal in Parijs sinds 2007.

Ook in de tweede set speelde de Zweed sterk. Hij kwam terug van een break achterstand, maar verloor de set in de tiebreak met 7-2. Ondanks de setwinst lukte het Nadal niet om een ommekeer te bewerkstelligen. Söderling, als 23e geplaatst, bleef de rallies domineren en brak Nadal halverwege de set. De Zweed hield vervolgens zijn zenuwen in bedwang en pakte met 6-4 de setwinst.

In de vierde set pakte Nadal snel een break voorsprong, maar opnieuw oogde Söderling erg solide en een game later brak hij de Spanjaard al terug. Aan het eind van de set begon de Zweed wat zenuwachtiger te ogen, maar omdat ook Nadal niet in zijn spel kon komen wist hij tot een tiebreak te komen. Hier in was Söderling oppermachtig. Hij liep uit naar een 6-1 voorsprong en besliste de partij door uiteindelijk met 7-2 de tiebreak te winnen.

Eerder dit jaar verloor Söderling nog kansloos van Nadal. Op het gravel van Rome won de Zweed slechts één game. In de volgende ronde ontmoet hij de winnaar van het duel tussen Nikolay Davydenko en Fernando Verdasco.

Ook Ana Ivanovic werd uitgeschakeld. De Servische, die de editie van 2008 op haar nam had geschreven, verloor met 6-2 en 6-3 van Viktoria Azarenka.