[Giro] Dagzege Gerrans, Menchov blijft leiden

Simon Gerrans heeft de veertiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Denis Menchov blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Na twaalf kilometer koersen ontstond er een kopgroep van veertien man. De groep leek de zege te krijgen van het peloton, waarin de Rabobank het tempo bepaalt. Geen van de renner was dan ook een bedreiging voor de drager van het roze, Denis Menchov. Met nog vijftig kilometer voor de boeg werd het onrustig in de kopgroep en verschillende renners probeerden zonder succes weg te rijden. 34 kilometer voor de meet was de voorsprong van de kopgroep op het peloton nog ruim vier minuten.

Chris Froome kwam, twintig kilometer voor de finish, als eerste binnen op de bergdoorkomst (Mongardino) van de derde categorie. Hij werd gevolgd door Rubens Bertogliati en Evgueni Petrov. Zes kilometer voor de finish, de kopgroep bestond toen nog uit elf man, was de voorsprong op het peloton teruggelopen naar twee minuten.

Gerrans sprong op de slotklim, 2,1 kilometer lang met een stijging van 9,7 procent, weg uit de kopgroep en pakte zo de zege. Rubens Bertogliati eindigde op twaalf seconden achterstand als tweede.



Uitslag
#NaamPloegTijd
1 Simon Gerrans Cervelo4:16:48
2 Rubens Bertogliati Teltek-H20+00:12
3 Francesco GavazziLampre+00:18
4 Jevgeny PetrovKatjoesja+00:24
5 Philip DeignanCervelo+00:27

Algemeen Klassement

#NaamPloegTijd
1 Menchov (Rus) Rabobank58:33:53
2 Di Luca (Ita) LPR+00:34
3 Leipheimer (VS) Astana+00:43
4 Pellizotti (Ita) Liquigas+02:00
5 Sastre (Spa) Cervélo+02:52
Submitter:  Bron: FOK!sport