Uitslagen Spanje speelronde 36

FC Barcelona is de kersverse kampioen van Spanje. Omdat Real Madrid zaterdag onderuit ging kon Barcelona niet meer achterhaald worden. Onderin blijft de spanning te snijden.

Om nog een kleine kans op het kampioenschap te kunnen houden moest Real Madrid de drie punten meenemen bij Villarreal. Deze kleine kans werd al tamelijk snel ontnomen toen Robert Pirès een voorzet achter Iker Casillas kopte. De Madrilenen misten veel spelers, en speelden derhalve slordig. Toch kwam de gelijkmaker vlak na rust toen Rafael van der Vaart vrij voor de goal stond. De titel werd alsnog een utopie toen Cani de 2-1 wist te maken. Gonzalo Higuaín's gelijkmaker vlak voor tijd zou de strijd niet meer in leven kunnen houden. Helemaal niet toen Joan Capdevila in de laatste minuut alsnog twee belangrijke punten voor Villarreal wist binnen te halen.

Hierdoor was de titel voor Barcelona al binnen, en dat was reden voor trainer Pep Guardiola om een B-opstelling het veld in te sturen, ook met het oog op de Champions Leaguefinale. Topscorer Samuel Eto'o kreeg wél de kans in de basis om zijn Pichichi binnen te halen. De spits wist ook al snel het net te vinden in het uitduel bij zijn oude club Mallorca. Vervolgens stond het vizier bij de Kameroener niet meer op scherp, en miste hij in blessuretijd zelfs een strafschop. De stand was toen al 2-1 in het voordeel van Mallorca, dat optimaal profiteerde van de onervarenheid van Barça, en tweemaal scoorde via Juan Arango en Cléber Santana.

Valencia dreigt Champions Leaguevoetbal weg te gaan geven. Het moest aantreden bij directe concurrent Atlético de Madrid. In de eerste helft kwam de thuisclub op voorsprong via Diego Forlán. De Uruguayaan legde aan vanaf elf meter nadat Valencia-doelman César een overtreding beging op Kun Agüero. Omdat het bij deze ene goal bleef, neemt Atlético de vierde plaats over. Sevilla lijkt nu, ondanks een gelijkspel bij Osasuna, zeker van de derde plaats. Bij drie punten in de laatste twee duels speelt het volgend seizoen zeker in de Champions League.

Numancia en Recreativo de Huelva troffen elkaar in een rechtstreeks degradatieduel. De club uit Soria, dat laatste staat, had niet al te veel moeite zich staande te houden, maar had eigenlijk alleen profijt bij een overwinning. Die zou er ook komen, zij het onterecht. Arbiter Pérez Lasa kende vlak voor tijd een onterechte strafschop toe, die werd binnengeschoten door José Barkero. Hierdoor staat Recre laatste, en kan degradatie volgende week al een feit zijn. Datzelfde geldt overigens voor Numancia, dat nog twee punten achter de veilige zeventiende plaats staat.