[Giro] Di Luca wint, Lövkvist nieuwe leider

De vierde etappe van de Giro d’Italia, van Padua naar San Martino di Castrozza over een afstand van 162 kilometer, is gewonnen door Danilo di Luca. Thomas Lövkvist is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Na negen kilometer sprongen zes renners, waaronder de Duitser Jens Voigt, weg uit het peloton. Ze weten al gauw een voorsprong op te bouwen die maximaal zeven minuten en 26 seconden bedroeg. Bij de beklimming van de Croce d'Aune viel de kopgroep uit elkaar. Voigt, Bellotti en de Bonis bleven over aan kop van de wedstrijd. Het drietal weet vooruit te blijven toen ze begonnen aan de laatste klim van vandaag, de San Martino di Castrozza.

Op twintig kilometer voor de streep had het peloton, aangevoerd door Liquigas en Team LPR, nog een achterstand van drie minuten en 32 seconden op de drie koplopers. Alessandro Petacchi reed op dat moment al niet meer in het peloton en had vijftien kilometer voor de streep een achterstand van ruim acht minuten op de drie leiders. Voigt demarreerde vervolgens en alleen Belotti kon de snelle Duitser volgen. Die moest de Duitser echter even later ook laten gaan en wordt teruggepakt door het peloton. 2,5 kilometer voor de meet werd Voigt echter toch nog teruggepakt waardoor het wederom op een massasprint uitliep.

De Liquigas-trein van Basso reed vervolgens een hoog tempo aan kop van het peloton en Soler probeerde nog te ontsnappen. Het leek er even op dat hij de dagwinst pakte, maar hij was niet opgewassen tegen het op hol geslagen peloton. Danilo Di Lucca pakte de dagzege voor Stefano Garzelli. Franco Pellizotti werd derde. Het tempo van de Italianen was Armstrong in de laatste meters te machtig. De Amerikaan eindigde als 32e op vijftien seconden van Di Luca.

Thomas Lövkvist van Columbia is de nieuwe leider in het klassement. Danilo Di Lucca (LPR) volgt op twee seconden en Michael Rogers (Columbia) is derde op zes seconden.



Uitslag etappe 4
# RennerTijd
1. Danilo di Luca (Ita) in 4u15'03"
2. Stefano Garzelli (Ita) z.t.
3. Franco Pellizotti (Ita) z.t.
4. Maurice Soler (Col) z.t.
5. Gilberto Simoni (Ita) z.t.

Klassement na vierde etappe

#RennerTijd
1. Thomas Lövkvist (Zwe) in 13u05'28"
2. Danilo di Luca (Ita)op 2"
3. Michael Rogers (Aus) op 6"
4. Jaroslav Popovych (Oek) op 26"
5. Levi Leipheimer (Vs) z.t.
Submitter:  Bron: NOS-TT